Jön a családigazdaság-törvény – generációváltó paktum

Tavasszal már a parlament előtt lehet az az családigazdaság-törvény, amely – a tervek szerint százmillió forintos bevételig – akár 40%-os adókedvezményt adhat az agrárvállalkozóknak. Ez is elhangzott a NAK és az AGRYA mai közös tájékoztatóján, amelyen a szakmát népszerűsítő programsorozatot mutatták be.

Vonzóbbá akarják tenni az agrárhivatást és gyorsítani a generációváltást. E cél mentén fűzte szorosabbra a 2017-es kamarai választásoktól kezdett – együttműködését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA. A cél érdekében külön Fiatal gazda és innovációs osztályt is létrehozott a kamara, amelyet Weisz Miklós, az AGRYA társelnöke vezet.

Tartsuk helyben a gazdákat
A NAK – amely feladatának tekinti, hogy helyben tartsa a vidéken élő fiatalokat – a nemzedékváltás elősegítésére külön programcsomagot dolgozott ki. Égető ugyanis a generációváltás, mert amint azt Győrffy Balázs, a NAK elnöke a keddi tájékoztatón is hangsúlyozta, a hazai egyéni gazdálkodók 31 %-a 65 év feletti, és csak 6%-uk ifjabb 35 évnél. Hogy javuljon az arány és vonzóbbá tegyék a szakmát, felmérték, melyek azok a problémák, amelyek a fiatal gazdákat a leginkább aggasztják. Ez a földhöz jutás, a bürokrácia, a jogszabályok változása, a támogatások elnyerésének valószínűsége, a hitelhez jutás nehézsége, és csak ezután említették az időjárási szélsőségeket, a terményárak ingadozását és a szakképzési rendszer hiányosságait. Ezeken a gondokon a kormány a fiatalgazdáknak nyújtott támogatással, és a Vidékfejlesztési Programon belül a fiataloknak adott – illetve a terület alapú – kiegészítő támogatással próbált könnyíteni.

Földet a fiatal gazdáknak
Jó jel, hogy a „Földet a gazdáknak” programban a licitált területek 40%-át is 40 évnél fiatalabb gazdák szerezték meg. A NAK az időjárási viszontagságok mérséklésével vette ki a részét a helyzet javításában: az orszűgos jégkárelhárító rendszer beindításával. A felmérésben nem szerepelt, de a kamara az öröklési szabályokon is változtatni akar, mert a jelenlegi nem kedvez a gazdaságok egyben tartásának, a több generáción átívelő gazdálkodásnak. A megoldáshoz persze kedvező hitel is kell majd, hogy a gazdaságot továbbvivő örökös ki tudja fizetni a többi örököst. A nehézségek ellenére – a NAK adatok szerint – a fiatal gazdák többsége optimista: 93 %-uk tervezi, hogy a gazdaságát bővíti, és további fejlesztéseket tervez.

Fiatal gazdaklubok
Az AGRYA is összeállított – és tavaly el is indított – a generációváltás segítésére egy programcsomagot, amelyben a NAK is közreműködött. A Fiatal Gazda Klubok, illetve az Egyetemi Fiatal Gazda Klubok a közvetlen információk átadása és a hálózatosodást szolgálja. A másik kettő, az Apró léptékkel illetve az Így neveld az álmaidat program a kamarai szolgáltatások egy új köréra épít, amit célzottan a fiatalok számára indítottak.

Az AGRYA ennek jegyében tavaly ősztől már 15 fiatalgazda-klubot szervezett a 40 évnél ifjabb termelőknek, amelyekre fél ezren jöttek el. Aktuális témákról: az adócsomagról, földtörvényről, a támogatások elszámolásáról tartottak előadásokat, amelyek után, a konzultáción esetenként akár egyéni (föld)ügyeket is meg tudtak oldani. A konzultációkon összegyűjtött javaslatokat pedig továbbította az AGRYA a NAK-nak, hogy a szabályokat lehetőleg eszerint változtassák. A klubhálózat az idén 3 új helyszínnel tovább bővül, így – a kecskeméti, keszthelyi, kónyi, szegvári, tiszadobi mellett – egyebek között Szekszárdon is lesz ilyen rendezvény már január-februárban. Mint megtudtuk a január 22-től induló klubsorozaton – 3 hét alatt tartandó 30 rendezvényen – a növényvédőszer-választék, a permetezőgép-felülvizsgálat és a vetőmag lesz a főtéma. Emellett az öntözésről, a kutakról, a digitális technikákról is első kézből tájékoztatnak az érdekődők. Mivel az ifjú gazdák az adminisztrációban, a földügyekben, a támogatások elszámolásában is segítséget kértek, erről is lesznek előadások.

Így neveld az álmaidat
Más kört érintenek az Egyetemi Fiatal Gazda Klubok, amelyekből eddig hármat tartottak: Keszthelyen, Gödöllőn, és a fővárosban (a Szent István Egyetem budai kampuszán). Az idén azonban Mosonmagyaróváron és Debrecenben is lesz egyetemi klub, amelyeken gyakorlatorientált előadásokat hallgathattak az érdeklődő diákok. Nóvum lesz viszont az AGRYA „Így neveld az álmaidat”, és az „Apró léptékkel” célirányos agrárvállalkozás-készségfejlesztő programja, amely az idén, a második félévtől indul. A felmérések ugyanis a szektorban is a vállalkozási készség totális hiányát mutatják. Weisz Miklós ennek tudja be, hogy ezt a szép, de nehéz életformát – a gazdálkodást – nagyon kevesen választják.

Százmillióig adókedvezmény?
Ez az év már a családigazdasági-törvény előkészítése jegyében kezdődött Győrffy Balázsnak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke legalábbis már az év elején erről a tervezetről tárgyalt a Pénzügyminisztériummal, de még nem tudtak megegyezni. A törvényhez ugyanis az adótörvényeken is igazítani kell, mert a versenysemlegesség miatt az unióban nem lehet megkülönböztető támogatást adni az egyes gazdálkodói csoportoknak, de az akár csak egy-egy célcsoportra vonatkozó adómentességet engedik. Így egy németországi példa – az ottani betéti társaságoknak adott adókedvezmény alapján készíti elő az a kamara a maga családi gazdasági adókedvezmény-tervezetét a testület. Eszerint az éves bevételük 40 százalékáig (úgy tudjuk, összesen évi mintegy 100 millió forint bevételig) a családi gazdálkodók – számlák nélkül is elszámolhatják a költségeiket – hasonlóan mint az őstermelők. A kamarai elgondolás szerint így a mintegy 250-300 hektáron gazdálkodók „férhetnek majd be” a kedvezményezett családi gazdasági méretbe.

„Optimista vagyok” – bizakodik Győrffy Balázs. Ha sikerül megállapodni a pénzügyi tárcával, a törvénytervezetet – április-májusban – beterjeszthetik az országgyűlés elé. Így akár már a tavasszal elfogadja a parlament a tervezetet. Érdemes, mert az elnök szerint a kedvezménnyel kisebb lesz az adminisztráció (a kincstárnak is) és hab a tortán, hogy a szürke (agrár)gazdaság kifehéredik. Nem kell a könyvelésben formálisan kisgazdaságokká „szétírni” a bevételeket. Ha beigazolódik a nagyobb jogkövetési hajlandóság, akkor a központ költségvetés bevételeit sem csökkenti, a tervezet kitalálói szerint.

Forrás: topagrarmagazin.hu