Gabona és olajosmag piaci információk – 2020. január

Ezúton szeretnénk Önöket tájékoztatni, hogy társaságunk együttműködési megállapodást kötött a Galldorf ZRt-vel. Az egyezségnek köszönhetően minden hónapban friss piaci elemzést olvashatnak a gabona-, és olajosnövények kereskedelmi kilátásairól. Bízunk benne, hogy a tájékoztató anyagok hozzájárulnak majd gazdálkodásuk sikerességéhez! Amennyiben a tájékoztatókkal, vagy az abban foglalt információkkal kapcsolatban kérdésük vagy észrevételük lenne, várjuk visszajelzésüket az info@gazdakontroll.hu e-mail címre.

Gabona és olajosmag piaci információk – 2020. január

Időjárás

A régi öregek szóhasználatában az „erős tél” kemény hideget, sok havat jelentett, míg a „gyenge” enyhe, hómentes időjárást. Lassan elérjük a téli évszak felét, az előrejelzésekkel kicsit már azon is túllátunk. A következő napokban nagyobb csapadékra, jelentős lehűlésre vagy felmelegedésre nem számíthatunk.

Az ország egyes részei ebben a szezonban még nem láttak havat, összefüggő hóréteg csak északkeleten alakult ki néhány napra még december első napjaiban. Az ország döntő részén eddig -5 és -10 Celsius fok között alakult a leghidegebb reggel is, csak a fagyzugos, homokos talajú részeken volt -11 és -13 fok körüli fagy. Jelenlegi időjárásunk is beleillik abba tendenciába, miszerint a 2018-as év éves átlagban rekord meleget hozott, majd a 2019-es még ezt is fölülmúlta. Január első napjai, főleg ennek a hétnek az első fele hozott kemény fagyokat, a derült, szélcsendes és hosszú éjszakákon erősen lehűlt a levegő (1. ábra). Napközben azonban csak a tartósan ködös napokon és területeken maradt fagypont alatt a hőmérséklet. Alapvetően száraz idő uralkodott, a tíz napos csapadékösszeg a 2 mm-t is csak néhol éri el. Az elmúlt 90 nap során csak a Tiszántúl déli részén és a Felső-Tisza térségében maradt el az átlagtól a lehullott mennyiség, az ország döntő részén egyelőre nem hiányzik a csapadék (2. ábra). A talaj fölső egy méteres rétege gyakorlatilag feltöltődött nedvességgel, csak a délkeleti országrészben mutatkozik nedvességhiány (3. ábra). A talaj főleg a keleti országrészben fagyott a fölső 5-10 cm-es rétegben. A növényi kultúráknak jót tesz ez a mérsékelt hideg, ekkora fagyokat még hó nélkül is szépen elviselnek. A kártevők és kórokozók fogyatkozásának szempontjából is kedvező ez az átlagos körüli hideg, de jelentősebb ritkulásukhoz ennél keményebb fagyokra lenne szükség.

Az őszi káposztarepce vetése és kelése körül aránylag kedvező volt az időjárás: megfelelő mennyiségű csapadék hullott a talaj-előkészítéshez, a keléshez, a növény kezdeti fejlődéséhez. Még az őszi árpa is talált elegendő nedvességet a keléshez. Az őszi búza vetéséhez azonban már sokfelé nem lehetett jó magágyat készíteni a rögös talajban, a vetés pedig porba történt. Október végén, november elején még éppen időben érkezett a kiadós eső a fejlődő növények számára, a hó végéig tartó csapadékos és enyhe időszak elegendő időt adott a kalászosok fejlődésére. Az ország döntő részén nagyjából kiegyenlítődtek a csapadékviszonyok az év végére: azaz a csapadékösszeg az ideális körül, sokfelé (így például Kaposváron is) kissé a fölött jár, a talaj pedig feltöltődött nedvességgel. Már csak a Tiszántúl, főleg annak déli fele van lemaradásban, ahogy ezt Békéscsabánál láthatjuk. Ez most problémát nem jelent, tavaszig van idő a nedvesség pótlódására.

Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte jóval az optimális érték fölött (helyenként már csaknem a duplájánál) jár az enyhe ősz és december hatására. Az előttünk álló napokban drasztikus változás nem várható időjárásunkban. A jelenleg a közelünkben lévő frontok csak minimális csapadékot hoznak a folytatásban, azt is inkább csak a keleti országrészre. Szombaton elvonulnak a felhők, száraz levegő érkezik fölénk, a szél az ország nyugati és középső részén megerősödik, így a hét végén részben napos idő vár ránk. A jövő héten aztán a magasban történő újabb melegedés hatására egyre többfelé képződik tartós köd, így visszatér a borongós, csendes, eseménytelen idő. A hőmérsékletben nagy változás nem valószínű: a hét végén a többnyire fagyos éjszakákat viszonylag enyhe nappalok követik. Majd a jövő héten a borongós időben egészen lecsökken majd a napi hőingás. (forrás: www.met.hu)