Tesztüzemben az új permetezési napló, hamarosan kötelező lesz

Minden az internetre kerül, miért pont ez maradna ki?

Elektronikus permetezési napló

A permetezési naplót 2022. július 1-től a Nébih internetes felületén is vezethetjük, a növényvédőszeres kezelésekről, melyeket az értékesítési célra szánt növényi termékek előállítása, raktározása és feldolgozása során végeztünk.

A Nébih egyfajta tesztüzemet működtet, vagyis 2022. július 1-jétől az elektronikus permetezési napló is használható, melyet erre a linkre kattintva érhetünk el. Ahogy már korábban is megírtuk, az EPN használata egyelőre nem kötelező, a NAK, a MAGOSZ, a GOSZ, a FruitVeb, a HNT, a Gyógynövény Szövetség, illetve a Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara kezdeményezésére csak

Az eredetileg tervezettnél fél évvel később, 2023. január 1-től vezetik be a növényvédelmi tevékenységről szóló rendelet módosítását, ráadásul csak a szántóföldi növénytermesztőket érinti majd a kötelezettség, kizárólag a rovarölő szeres kezeléseket kell 24 órán belül digitálisan bejelenteni, és a 10 hektárnál kisebb területet művelő gazdák mentesülnek a kötelezettség alól.

De miről kell számot adni?

Az adatszolgáltatás kiterjed:

  • a növényvédelmi kezelésért felelős azonosító adataira,
  • a kezelt terület adataira,
  • a kezelt kultúrára,
  • a kijuttatás időpontjára,
  • a felhasznált növényvédő szerre,
  • a kijuttatott dózisra
  • valamint a permetezéshez vagy a csávázott vetőmag vetéséhez használt gépek típusára is.

A tesztüzem alatt mindenesetre meg lehet tanulni a felület működését. A NÉBIH Ügyfélprofil Rendszében (ÜPR) belépve is elérhető az e-permetezési napló. A naplót más is kitöltheti az adatszolgáltatásra kötelezett személy nevében, de ebben az esetben a  “Növényvédelmi kezelések adatszolgáltatásával kapcsolatos ügyek” névre hallgató meghatalmazásra is szüksége lesz, amit szintén az ÜPR-ről lehet letölteni. Az aláírt dokumentumot természetesen be kell küldeni a NÉBIH-nek, ahhoz, hogy hatályos legyen.

„A változást alapvetően csak az elektronikus vezetés jelenti, a gyakorlatban azonban sokan most szembesülnek azzal, hogy – noha eddig is az volt az előírás – legkésőbb a permetezés megkezdéséig ki kellett tölteni a permetezési naplót. Az ellenőrzések során eddig nem volt prioritás – mert igazán lehetőség sem volt arra – hogy az előzetes kitöltést ellenőrizzük. Most viszont nyomon követhető lesz az elektronikus felületen a rögzítés dátuma” – mondta el az Agroinformnak Jordán László, a Nébih Növény-, Talaj- és Agrár-környezetvédelmi igazgatója.

„Valós problémát jelent az, hogy ha betervezünk egy növényvédelmi kezelést, az vagy megvalósul, vagy nem, hiszen például az időjárás is közbeszólhat. De erre tud választ adni a rendszert: fel tudjuk majd vinni a kezelést, és el lehet menteni anélkül, hogy véglegesítenénk” – tette hozzá a szakember. Az EPN-t azoknak is kell vezetni, akik egyébként gazdálkodási naplót vezetnek.

Forrás: Nebih, agroinform.hu