Lezárult a 3 hektár alatti földek értékesítése

A vártnál jóval több érdeklődő, és magasabb hektáronkénti ár jellemezte a lezárult földértékesítési programot, melyet az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) hirdetett meg május elején. A 3 hektár alatti földek értékesítésének célja az osztatlan közös földtulajdonok felszámolása volt.

Rendkívüli hír: újabb 80 milliárd forint támogatás jut a magyar agráriumnak!

Új mezőgazdasági beruházási pályázati csomagot hirdet az Agrárminisztérium 80 milliárd forint értékben a nyáron a nagy hozzáadott értéket jelentő állattenyésztés és a kertészeti ágazat számára, a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásainak mérséklése és a versenyképesség növelése érdekében – közölte Nagy István agrárminiszter.

Biztosítottak az uniós és nemzeti támogatások az átmeneti időszakban

Az Európai Unió Tanácsának Mezőgazdasági Különbizottsága 2020. április 6-án elfogadta a Tanács álláspontját a Közös Agrárpolitika 2021-től kezdődő átmeneti időszakban alkalmazandó szabályairól, amely megteremti a jogi lehetőségét az uniós agrártámogatások és az átmeneti nemzeti támogatások továbbvitelének.

Nitrát adatszolgáltatás: teendők és várható szankciók

A webGN után jöhet a nitrát adatszolgáltatás, amit jogilag az 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet szabályoz, amely a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről szól, megszabva az ehhez szükséges cselekvési programot, adatszolgáltatást és nyilvántartás rendjét.

Tavasszal megszületik a családi mezőgazdasági vállalkozás - Itt vannak az első konkrétumok

Sok-sok adókedvezményt és magas bevételi határokat ígérnek a szakpolitikusok az új mezőgazdasági működési formát választóknak. Továbbá nyugodt alvást, hitelképességet és átruházható üzemet. De megvannak a céges működés árnyoldalai is.

Nagy István: 2020 legfontosabb feladata az osztatlan közös tulajdon megszüntetése

Magyarország külkereskedelmi többletének több mint felét az agrárium adja az idén, és ez azt mutatja, hogy az ágazat jó irányban, jól fejlődik - jelentette ki az agrárminiszter a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Heves megyei Gazdafórumán csütörtökön, Demjénben.

Csökkentek az agrártermékek árai

A búza, a kukorica ára is csökkent a chicagói árutőzsdén. A búza 1, a kukorica 1,4 százalékkal került kevesebbe. A kereskedés elején a szója is mínuszban állt, de később 0,1 százalékot szedett magára.

Uniós befektetések költségvetése 2020-ra: segítség az éghajlatváltozás elleni fellépéshez

  • A képviselők több mint két milliárd euróval emelték a Bizottság költségvetés-javaslatát; a különbözetet az éghajlatváltozás elleni fellépésre szánják;
  • A 2020-as büdzsé legyen „híd a jövőbe": befektetés a munkahelyteremtésbe, kutatásba és a fiatalok támogatásába;
  • A Tanáccsal november folyamán tárgyal a Parlament.

Drasztikus változás: tilos 30 hektárnál nagyobb táblákban művelni a növényt

Csehországban a legnagyobb az átlagos birtokméret egész Európában, 40 százalékkal nagyobb, mint a második helyezett Nagy-Britanniában és 14-szer nagyobb, mint Magyarországon. A tavalyi aszály azonban elgondolkodtatta a szakigazgatást, és arra jutott, hogy mindenről a nagy méretű, egybefűggő táblák tehetnek.

Módosul a támogatás: magasabb összegre számíthatnak a sertés- és baromfi ágazat szereplői

Az agrárminiszter döntése értelmében a baromfi- és sertéságazatban dolgozó szakképzett munkaerő megtartása érdekében, a 2019-ben meghirdetett támogatás mértéke 200.000 forintról 500.000 forintra nő.

100 milliárd forintos kerettel új beruházási támogatást indít a kormány - Itt a rendelettervezet!

Új, kedvező finanszírozási konstrukciókat jelentett be ma az Agrárminisztérium 100 milliárd forintos forráskerettel, amelyek olcsó pénzforrást biztosítanak elsősorban mezőgazdasági és erdészeti beruházásokhoz, de nem kizárt a forgóeszköz-finanszírozás sem. A konstrukció előnye, hogy független az aktuális uniós költségvetési ciklustól, és nem terheli a mezőgazdasági vállalkozások de minimis keretét sem.

Döntött az unió: komoly szabályozásokat vezethetnek be Európában az aszály miatt

Az Európai Unió tagállamai a napokban elfogadtak több olyan támogatási intézkedést is, amelyekre a bizottság az aszály miatt tett javaslatot. Céljuk, hogy enyhítsék a mezőgazdasági termelők kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt felmerült pénzügyi nehézségeit, és javítsák az állatok számára szükséges takarmány hozzáférhetőségét.

Fontos lesz a környezet- és éghajlatvédelem a 2020 utáni közös agrárpolitikában

A következő időszaki közös agrárpolitikát (KAP) meghatározó jogszabálytervezetek jelenleg még mindig tárgyalás alatt vannak, azt viszont már most nagy valószínűséggel ki lehet jelenteni, hogy a környezet- és klímavédelmi intézkedések a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt kapnak a jövőben.

Zöldítés okosan és hasznosan

Ismét eljött az aratás és utána gazdanyelven a „zöldítés” ideje, azaz kerülnek földbe a másodvetések. Sokan meg is kerestek a héten ezzel kapcsolatban kérdéseikkel, hogy megfeleljenek az előírásoknak.

Indul az eddigi legnagyobb szociális földprogram!

Közel 1400 hektár állami földre pályázhatnak az önkormányzatok. Minden korábbinál nagyobb volumenű mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogramot indít a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA).

Támogatást kapnak a szőlőtermesztők, ha lemondanak az idei termésükről

Egy idei magas szőlőtermés akár komoly válságot is előidézhet az európai borpiacon. A sokéves átlagnál jelentősen több, mintegy 190 millió hektoliter borászati termék készült az EU-ban 2018-ban, ami az utóbbi 10 év legmagasabb adata. Így európai szinten érzékelhetők egy komolyabb válság előjelei, amely elsősorban egy esetleges magasabb idei termés esetén következhet be. Az európai borpiaci helyzet indokolttá teszi, hogy a szőlő-bor ágazat szereplői segítséget kapjanak – írja az Arárminisztérium közleménye.

Mire jó a kormány új programja? Gyorsértékelés

Varga Mihály pénzügyminiszter a csütörtöki kormányinfón ismertette azokat az intézkedéseket, amelyeket a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv keretében hajt végre. A 13+1 pontban felsorolt lépések több területet céloznak meg, jó irányba mutatnak, hiszen javítják a vállalkozások működési környezetét, ám ettől még nem kell azt várni, hogy megoldják a hosszabb távú növekedési kihívásokat.

Lízingdíj-támogatás igényelhető új mezőgazdasági gép és berendezés beszerzéséhez

A kamattámogatás lízing formájában megvalósuló beruházásokhoz kapcsolódhat, mértéke a lízingdíj kamattartalmának 50%-a.

Mindenki számára ingyenesen elérhetővé válnak az aszály-előrejelzések

Az aszálymonitoring-hálózat a vízügyi ágazat által létrehozott újszerű, komplex vízhiány-előrejelző rendszer, amely májustól mindenki számára elérhető nyílt, ingyenes internetes felületen.

Megnövelik az ÖKO pályázat forráskeretét: mindenki nyerhet, aki pályázott!

A Figyelő által rendezett konferencián Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy megháromszorozzák az ökológiai gazdálkodást támogató pályázat keretösszegét, így az 36 milliárdra emelkedik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki elfogadható pályázatot nyújtott be, az nyerni fog. Már csak az a kérdés, hogy sikerül-e ez alkalommal közelebb vinni a termelőket a tényleges biogazdálkodáshoz, vagy megint csak a támogatásra hajtott a többség?

Döntés a KAP reformról

Az agrárbizottság 2019. április 2-án kedden 27 igen 17 nem és egy tartózkodás mellett elfogadta a közös agrárpolitika reformjára vonatkozó javaslatcsomagot. A jelenlegi, második szavazás a KAP-ról a 2020 utáni a közvetlen kifizetésekkel és vidékfejlesztéssel kapcsolatos új EU-szabályokra fókuszált.

Az állatsűrűség lehet a támogathatóság mércéje: 0,71 disznó per hektár?!

Március 6-án és 7-én az európai parlamenti képviselői szavaznak a 2021-27 közötti Közös Agrárpolitikáról, ezt követően az Európai Parlament foglal állást a tervezetről áprilisban. A tagállamok a közvetlen kifizetések 30 százalékát és a vidékfejlesztési pénzek 40 százalékát kötnék zöld programokhoz. A környezetvédelmi bizottság azt javasolja, hogy korlátozzák azon állattartó gazdaságok támogatását, amelyekben az állatsűrűség átlép egy bizonyos mértéket. Nemcsak a kérődzőkről van szó!

Ennyiért lehet most aranykalászos gazda! - 14 oktatóközpont árai egy csokorban

Földszerzéshez, pályázatokhoz nélkülözhetetlen az igazolt szakmai képesítés, aminek egyik legkedveltebb formája az Aranykalászos gazda. A "cím" egy néhány hónapos gyorstanfolyam utáni sikeres vizsgával elnyerhető. A képzés színvonala igen eltérő, ahogyan az ára is. Az agrárszektor.hu összeszedte 14 oktatóközpont képzési és vizsgadíjait.

USA vs. EU - Nagyon más filozófia mentén támogatjuk az agráriumot

Az amerikai kongresszus mostantól 5 évig egy új mezőgazdasági törvény (Farm Bill) szerint kezeli az ágazatot. Úgy tűnik, a tengerentúli agrárpolitika homlokegyenest szembe megy az európai trenddel, amely drasztikusan csökkenti a mezőgazdasági termelők juttatásait. Így az USA-ban egy évre vetítve már csaknem háromszor több pénz jut az agrárium támogatására, mint Európában.

Jön a családigazdaság-törvény – generációváltó paktum

Tavasszal már a parlament előtt lehet az az családigazdaság-törvény, amely – a tervek szerint százmillió forintos bevételig – akár 40%-os adókedvezményt adhat az agrárvállalkozóknak. Ez is elhangzott a NAK és az AGRYA mai közös tájékoztatóján, amelyen a szakmát népszerűsítő programsorozatot mutatták be.

Tudta? A csehek a legnagyobb földbirtokosok egész Európában!

Ön gondolta volna, hogy éppen Csehországban találni Európa legnagyobb birtokait? Természetesen az átlagos üzemméretek keveset mondanak el a tényleges földhasználati arányokról, mégis igaz, hogy Magyarország agrárbárói a kisebb földbirtokosok közé tartoznak Európában.

Előnyére változik a földforgalmi szabályozás

Igazságosabb lesz a földforgalmi szabályozás, köszönhetően a parlament által nemrég elfogadott jogszabálynak – nyilatkozta a Magyar Időknek Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke terveikről elmondta, hogy tavasszal kerülhet napirendre a gazdaságok működési formáinak és adózási rendszerének átalakítása.

Változik a támogatáspolitika az agráriumban: Egy újabb cégdarabolási láz jön?

A Közös Agrárpolitika mostani reformja kisebb mértékű változásokat hozhat, mint ahogy az az első nekifutásra látszott. Elérhetjük, hogy a támogatások jelenlegi szintje alig csökkenjen, sőt, egyes gazdaságok kifejezetten jól is járhatnak. Ám ehhez az kell, hogy a magyar kormány, a közigazgatás és maguk a termelők is nagyon észnél legyenek a következő két évben. A felkészülést már jövőre el kell kezdeni, mert változatlan termelési szerkezettel nagy a bukás esélye.

Kifizetések várhatók!

Kifizetések várhatóak a Vidékfejlesztési Programban az egyes, a 2016. és 2017. évi első éves be nem nyújtott kifizetési kérelmeknél.

Fontos lenne az igazságosabb földforgalmi szabályozás

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmát szabályozó, illetve az agrárium szereplőinek versenyképességét javító törvénymódosításokat kezdeményezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége.

Ellenőrzések jönnek a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatással kapcsolatban

A Vidékfejlesztési Program keretében – a VP3-14.1.1-16 kódszámon – meghirdetett, „A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás” a részt vevő gazdálkodók számára jelentős adminisztratív és gyakorlati teendőt előíró, de tevékenységüket nagymértékben segítő pályázat.

Október 16-tól kifizethetők az agrártámogatások előlegei

Október 16-tól fizethetők ki az uniós és a magyar költségvetésből az agrártámogatási előlegek a legfrissebb Magyar Közlönyben található agrárminiszteri rendelet szerint.

A Magyar Államkincstár megkezdi a 2017. évi pénzügyi fegyelem alkalmazásából eredő visszatérítések kifizetését

Megkezdődött a 2017. évi pénzügyi fegyelem alkalmazásából eredő visszatérítések utalása. A pénzügyi fegyelem alkalmazása miatt a tagállamoknak minden évben csökkentést kell végrehajtaniuk a 2.000 eurót meghaladó közvetlen támogatások esetében.

Nagyon fontos agrártörvényeket tárgyalhat ősszel a parlament

A földforgalmi törvény módosítása, az agráradózási szabályozás átalakítása és az úgynevezett osztatlan közös földtulajdonok megszüntetése is napirendre kerülhet a parlament őszi ülésszakán az illetékes tárcák és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara javaslatai nyomán. Emellett az Országgyűlés elé kerülhet egy agrárgazdasági salátatörvény is.

40 milliárd élelmiszer-feldolgozásra, 10 milliárd a borászatoknak

Állati és növényi alapanyagok feldolgozására lehet pályázni ősszel, a teljes keretösszeg 50 milliárd forint. A fejlesztési célok közül elsősorban az energiahatékonyság növelését, a kiemelt régiók fejlesztését, illetve a munkáltatást jutalmazza a kiíró.

Új ökotámogatás nyílik meg idén ősszel

12 milliárd forintos kerettel indul el a Vidékfejlesztési Program ökológiai gazdálkodás pályázata.

A fordított áfa bevezetését kezdeményezi az agrártárca a szójára vonatkozóan

Fontos célként tűzzük ki a Magyarországon megtermett GMO-mentes szója hazai felhasználásának elősegítését, ezért kezdeményezzük- a gabonafélékhez hasonlóan – a fordított áfa intézményének bevezetését a szójára vonatkozóan - mondta Nagy István agrárminiszter egy szakmai rendezvényen, Homorúdon.

A mai naptól tartósan vízhiányos időszakot állapított meg a belügyminiszter

Szerdai kezdettel tartósan vízhiányos időszakot állapított meg Pintér Sándor belügyminiszter - derült ki a Hivatalos Értesítő keddi számából.

A szarvasmarha-ágazat támogatását 2020 után is fenn kívánja tartani az Agrárminisztérium

Az Agrárminisztérium 2020 után fenn kívánja tartani a szarvasmarha-ágazatot érintő, termeléshez kötött támogatásokat, piaci programokat és nemzeti támogatásokat - mondta a tárca agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára pénteken Bonyhádon.

Támogatás igényelhető a madárinfluenza miatti veszteségek kompenzálásához

A támogatási kérelmeket augusztus 1. és szeptember 17. között lehet benyújtani.

Nem kell fizetni a házi kutak engedélyeztetéséért, a gazdák haladékot kaptak

Két éve húzódik a vita róla, most eldőlt: nem kell engedélyeztetni a kútfúrást 80 méteres mélységig házi használat esetén. A gazdák viszont nem mentesülnek az engedély alól.

Vége a tiltásnak! Enyhített a sertéspestis miatt hozott szigorú intézkedéseken Ukrajna

Újra szállíthatóak állateledelek és növényi eredetű takarmányok Ukrajnába Magyarország afrikai sertéspestissel (ASP) nem érintett területeiről. Az ukrán hatóság ugyanis elfogadta az új típusú állategészségügyi bizonyítványait ezeknek a termékköröknek, így a magyar vállalkozások export tevékenysége ismét fellendülhet az országba.

Új uniós agrárpolitika: szörnyszülöttet hoznak létre?

Rengeteg bírálatot kap az Európai Bizottság közelmúltban előterjesztett javaslatcsomagja a 2020 utáni új uniós Közös Agrárpolitikáról (KAP). A súlyos kritikák szerint olyan szörnyszülött szabályozás jönne létre, amely növelné a bürokráciát és a gazdák adminisztratív terheit. A javaslatcsomag számos eleme nehezen értelmezhető, ezért biztosra vehető, hogy az elképzelésekkel sok vitát váltanak ki az Európai Parlamentben és az Európai Tanácsban is.

Így juthatnak olcsóbban tartályos gázhoz

A kamarai tagok energiaköltség-csökkentését segítő megállapodás született a MOL Nyrt. és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara között. A tartályos gázt használó vagy használni tervező kamarai tagoknak a kedvezményes tartályos gázszolgáltatás igénybevételéhez a NAK internetes portálján lévő egyszerűsített igényfelmérést kell kitölteniük.

Eleve mínusz 4 milliárdról indult a magyar pénzszámláló

A 2020 utáni magyar felzárkóztatási források Bizottság által javasolt 24 százalékos csökkentésében a fő tételt az a 4 milliárd eurós „ajándékcsekk” képezi, amit hazánk az előző többéves keretköltségvetés kitárgyalása során kapott az EU-tól és amiről Brüsszel most nem vett tudomást – tudta meg a BruxInfo uniós forrásból. 2021 és 2027 között ötödével 260 euróra csökken majd az egy főre jutó támogatás mértéke is, de hazánk így is az első hét ország között lesz.

Kellemes terményárakra számíthatnak a gazdák

A gazdáknak mindenképpen jó hír, hogy búzából a hat éve tartó készlethalmozódás megállt, így a jelenlegi áraknak minden esélyük megvan stabilizálódni, sőt. Az állati fehérje iránti igény fokozódása pedig a kukoricának és az árpának teremt kifejezetten kedvező piacot.

Őstermelők, figyelem: fontos határidő közeleg

Június 15-ig kell lejelenteni az őstermelő személyes és az őstermelői tevékenységére vonatkozó adatainak változását.

Már most be kell jelenteni a tervezett másodvetéseket

Csak az egységes kérelembe betervezett és bejelentett másodvetések fogadhatók el egyes támogatások igényelési szempontjából. Később a tényleges vetést is be kell jelenteni.

Beáldozták a vidékfejlesztést a területalapúért

Sok múlik a nemzeti kormányokon a következő uniós pénzügyi ciklusban. Nemcsak a célok kitűzése és elérésének módja tartozik majd a hatáskörükbe, de eurómilliók átcsoportosításával vagy a nemzeti társfinanszírozás mértékével dönthetnek egy-egy ágazat jövőbeni versenyképességéről.

Alig csökken az agrárbüdzsé, de a játékszabályok bizonytalanok

A vártnál is enyhébb lehet az egy hektárt érintő forráselvonás, viszont a pontos játékszabályokat még nem ismerjük. Kulcsfontosságú, hogy meghúznak-e egy üzemenkénti maximális kifizetési határt, vagy a növekvő hektárszámmal arányosan csökken a területalapú támogatás. A méretkorlátozás pontos módja az egyik legérdekesebb kérdés az új agrárpolitikában.

Vége a kettős élelmiszerminőségnek!

Az Európai Bizottság az unió közép- és kelet-európai tagállamainak nyomására tegnap bejelentette, hogy tiltani fogja a kettős élelmiszerminőséget. Íme az „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” című intézkedéscsomag részletei!

Áprilistól adható be a szőlőültetvény szerkezet-átalakítási kérelem

A szőlőültetvény szerkezet-átalakítás célja, hogy elősegítse a szőlő- és bortermelésnek az ágazat keresleti-kínálati viszonyaihoz történő igazítását, az ültetvények korszerűsítését és a termelők versenyképességének javítását. Az intézkedésbe a fajtaváltás és az ültetvény áttelepítése is beletartozik.

Gyorsítani kell a vidékfejlesztési pályázatok kifizetését

A Vidékfejlesztési Program 71 pályázatából 42 már lezárult, 1040 milliárd forint sorsáról döntöttek. Ebből azonban még csak 215,8 milliárdot fizettek ki. Mivel a vártnál hosszabb idő telt el a pályázat benyújtása és elbírálása között, jogos az igény, hogy a nyertesek nagyobb mozgásteret kapjanak a projektek módosítása során.

Sok még a vitás kérdés a közös agrárpolitikával kapcsolatban

A 2020 utáni időszak uniós támogatáspolitikájával kapcsolatban sok még a bizonytalanság.

Már csak 10 nap maradt a téli fagykár bejentésére

Alapesetben a kár bekövetkezésének felfedezése és bejelentése között 15 nap telhet el, ha kárenyhítésre tart igényt a gazda. Vannak azonban csak később felfedezhető károsodások is, ilyen a téli fagykár.

Már benyújthatók az egységes kérelmek!

Tegnap, április 3-án megnyílt az egységes kérelem kitöltési felülete. Idén minden eddiginél több, immár 44 jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni ennek keretében.

Honlapunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információ Rendben