Fontos lesz a környezet- és éghajlatvédelem a 2020 utáni közös agrárpolitikában

A következő időszaki közös agrárpolitikát (KAP) meghatározó jogszabálytervezetek jelenleg még mindig tárgyalás alatt vannak, azt viszont már most nagy valószínűséggel ki lehet jelenteni, hogy a környezet- és klímavédelmi intézkedések a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt kapnak a jövőben.

Zöldítés okosan és hasznosan

Ismét eljött az aratás és utána gazdanyelven a „zöldítés” ideje, azaz kerülnek földbe a másodvetések. Sokan meg is kerestek a héten ezzel kapcsolatban kérdéseikkel, hogy megfeleljenek az előírásoknak.

Indul az eddigi legnagyobb szociális földprogram!

Közel 1400 hektár állami földre pályázhatnak az önkormányzatok. Minden korábbinál nagyobb volumenű mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogramot indít a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA).

Támogatást kapnak a szőlőtermesztők, ha lemondanak az idei termésükről

Egy idei magas szőlőtermés akár komoly válságot is előidézhet az európai borpiacon. A sokéves átlagnál jelentősen több, mintegy 190 millió hektoliter borászati termék készült az EU-ban 2018-ban, ami az utóbbi 10 év legmagasabb adata. Így európai szinten érzékelhetők egy komolyabb válság előjelei, amely elsősorban egy esetleges magasabb idei termés esetén következhet be. Az európai borpiaci helyzet indokolttá teszi, hogy a szőlő-bor ágazat szereplői segítséget kapjanak – írja az Arárminisztérium közleménye.

Mire jó a kormány új programja? Gyorsértékelés

Varga Mihály pénzügyminiszter a csütörtöki kormányinfón ismertette azokat az intézkedéseket, amelyeket a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv keretében hajt végre. A 13+1 pontban felsorolt lépések több területet céloznak meg, jó irányba mutatnak, hiszen javítják a vállalkozások működési környezetét, ám ettől még nem kell azt várni, hogy megoldják a hosszabb távú növekedési kihívásokat.

Lízingdíj-támogatás igényelhető új mezőgazdasági gép és berendezés beszerzéséhez

A kamattámogatás lízing formájában megvalósuló beruházásokhoz kapcsolódhat, mértéke a lízingdíj kamattartalmának 50%-a.

Mindenki számára ingyenesen elérhetővé válnak az aszály-előrejelzések

Az aszálymonitoring-hálózat a vízügyi ágazat által létrehozott újszerű, komplex vízhiány-előrejelző rendszer, amely májustól mindenki számára elérhető nyílt, ingyenes internetes felületen.

Megnövelik az ÖKO pályázat forráskeretét: mindenki nyerhet, aki pályázott!

A Figyelő által rendezett konferencián Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy megháromszorozzák az ökológiai gazdálkodást támogató pályázat keretösszegét, így az 36 milliárdra emelkedik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki elfogadható pályázatot nyújtott be, az nyerni fog. Már csak az a kérdés, hogy sikerül-e ez alkalommal közelebb vinni a termelőket a tényleges biogazdálkodáshoz, vagy megint csak a támogatásra hajtott a többség?

Döntés a KAP reformról

Az agrárbizottság 2019. április 2-án kedden 27 igen 17 nem és egy tartózkodás mellett elfogadta a közös agrárpolitika reformjára vonatkozó javaslatcsomagot. A jelenlegi, második szavazás a KAP-ról a 2020 utáni a közvetlen kifizetésekkel és vidékfejlesztéssel kapcsolatos új EU-szabályokra fókuszált.

Honlapunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információ Rendben