Megoldott problémák

Praxisunk során nagyon sok könnyen megoldható, de még több bonyolult és sok utánajárást igénylő problémával találkozunk. Sajnos olyan eset ritkán van, hogy egy gazdálkodónál ne merüljön fel a gazdálkodási év során semmilyen földügyi, támogatásokkal vagy pályázatokkal kapcsolatos kérdés. Az alábbiakban felsoroltunk néhány gyakran előforduló nehézséget, amelyek esetében ügyfeleink segítségére voltunk.

Amennyiben Önnek is lennének kérdései vagy megoldásra váró problémái, akkor  keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

Bányai Tibor
+36-70/411-2246  
banyaitibor@gazdakontroll.hu

 • AKG keretein belül vállalt kötelezettségekben időközben bekövetkező változások merültek fel, jogos földhasználat megszűnése miatt. A lehető legkisebb szankcióval szeretnénk megoldani a problémát. Mi a teendőnk?
 • ÖKO kérelemben feltüntetett területen év közben történt tulajdonos változás. A földhasználó személye év közben változott. Hogy lehet a legkisebb szankcióval megúszni?
 • Ellenőrzés volt cégünknél, a talajvédelmi hatóság november közepén szervestrágya kijuttatást észlelt nálunk nitrátos területen. Mit tehetünk, hogy a legkisebb büntetést kapjuk?
 • A talajvédelmi hatóság a szeszgyár kimutatásai alapján megállapította, hogy januárban szállítottunk ki vinaszt trágyázás céljából. Területeink többsége nitrátérzékeny. Elkerülhető-e a büntetés?
 • Tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás utolsó éves kifizetési kérelmére nem érkezett válasz. 2016. júniusában postai úton adtuk be a kifizetési kérelmet. Telefonos érdeklődésünkre a hivatal azt a tájékoztatást adta, hogy nem érkezett be a kérelem. Mit tehetünk?
 • AKG horizontális szántó célprogramban 100 ha alatti területtel vagyunk benn. Az első két évben nem valósítottuk meg a vállalt pillangós és zöldugar részarányt. Hogy számoljam ki, hogy mennyi pillangóst, és mennyi zöldugart kell vetnem?
 • 2016-os évtől induló AKG horizontális szántó célprogramban vagyok benne. A zöldugar szegélyt úgy valósítottam meg, hogy egy zöldugar tábla köré vetettem más fajokból álló zöldugar szegélyt. Az első évben az MVH azt a választ küldte, hogy ez lehetséges, amennyiben el lehet különíteni a két táblát. Közben változott a kiírás, és most az Államkincstár álláspontja szerint ez így nem elfogadható. Mit csináljak?
 • AKG-s táblánk közepén az ingatlan nyilvántartás szerint van egy út. A valóságban ez az út nem létezik, de a jogos földhasználat vizsgálatakor kiderülhet, hogy erre a területre nincs bejegyzett földhasználatunk. Lehet belőle szankció?
 • Az eredetileg elvetett zöldugar keverékem gyengén kelt, majd kifagyott. Nem termelő támogatásból szerettem volna újratelepíteni. A Nem termelőt ellenőrző ellenőrök el is fogadták a helyszíni szemlén, hogy nincs még zöldugar a területen. Az AKG támogatásba vis maior-ként jelentem, hogy kifagyott a zöldugar, a vis maiort ellenőrző ellenőrök viszont nem fogadták el a vis maior eseményt, mert szerintük „zöldellik” a tábla. Mit tegyek, hogy az AKG-ban és a nem termelő támogatásban is elfogadható legyen a zöldugar újratelepítése?
 • VP AKG-val érintett az osztatlan közös területem, az osztatlan kimérése megtörtént, de kimérés utáni területem csak egy része esik az eredetileg felmért területemre. Mit tegyek, hogy ne veszítsem el a teljes terület AKG jogosultságát és ne kelljen visszafizetni az eddig megkapott támogatást?
 • Földhasználatot kell igazolnom az Államkincstár felé, de a földhivatalba nem lett bejelentve a földhasználat. Hogyan tudom igazolni?
 • Közbeszerzéssel érintett a pályázatom, de a pályázatot csökkentett költségvetéssel kívánom megvalósítani, ami így már a közbeszerzési értékhatár alá csökken. Mi ekkor a teendőm?
 • A 20 éven túli szerződések problémájának kezelése. Hogyan tudom megtartani a területeimet?
 • Kifüggesztésnél a rangsorokat hogyan kell értelmeznem? Hogy tudok első helyen lenni?