Gabona és olajosmag piaci információk – 2020. június

 

Ezúton szeretnénk Önöket tájékoztatni, hogy társaságunk együttműködési megállapodást kötött a Galldorf ZRt-vel. Az egyezségnek köszönhetően minden hónapban friss piaci elemzést olvashatnak a gabona-, és olajosnövények kereskedelmi kilátásairól. Bízunk benne, hogy a tájékoztató anyagok hozzájárulnak majd gazdálkodásuk sikerességéhez! Amennyiben a tájékoztatókkal, vagy az abban foglalt információkkal kapcsolatban kérdésük vagy észrevételük lenne, várjuk visszajelzésüket az info@gazdakontroll.hu e-mail címre.

Gabona és olajosmag piaci információk – 2020. június

Időjárás – Újabb csapadék érkezhet

A pár napos csapadékszünet után ismét növekszik a záporok, zivatarok kialakulásának esélye hazánkban. A hét végéig nyári melegre számíthatunk, majd hétfőn hidegfront érkezése valószínű, mely mintegy 5-6 fokkal veti vissza a hőmérsékletet. Keddtől szárazabbra fordul az idő és szerdától visszatér a nyári meleg. A Kisalföldön még van helye az esőnek a talajban, míg délkeleten az teljesen telített. Az őszi vetéseknek száraz, meleg időre lenne szüksége az érés utolsó fázisában, a tavaszi vetések pedig a jelenlegi meleg, jó vízellátottságú időben rohamosan fejlődnek.

Az elmúlt napokban csökkent a csapadékhajlam az országban: hétfőn már csak keleten (délkeleten jelentős mennyiség hullott szélviharokkal), kedden és szerdán már csak elszórtan esett jelentéktelen mennyiség. Az elmúlt tíz nap csapadékösszege így is eléri a 20-80 mm-t, de nagy területi különbségek alakultak ki hazánkban: délkeleten 100 mm-nél is több esett, míg északnyugaton többfelé 20 mm alatt marad (1. ábra). Árhullám vonul le több folyónkon, az Alföldön pedig belvizes területek is előfordulnak. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege főleg a keleti országrészben bőven meghaladja a sokéves átlagot (2. ábra), a 90 naposnál azonban (a délkeltei országrész kivételével) még jelentős az elmaradás (3. ábra). A talaj a keleti országrészben a felső 20 cm-es rétegben jellemzően telített, bár az elmúlt pár nap során sokat szikkadt, az Alföldön foltokban áll a víz a földeken. A felső fél méteres réteg nedvességtartalma délkeleten magas, másfelé többnyire jó (4. ábra). A fölső egy méteres réteg az ország döntő részén megfelelő tartalékokkal rendelkezik, bár a csapadékeloszlásnak megfelelően ebben is nagyok a különbségek. A keleti országrészben (főleg a Tiszántúlon) sokfelé teljesen telítődött a fölső egy méteres réteg, de Heves és Borsod megye déli részén, illetve a Dunántúlon a legtöbb tájegységben még jelentős a hiány (5. ábra). A hőmérséklet a múlt hét végi 20 fok körül maximumokról hétfőtől jelentősen emelkedett, azóta 25 fok körül, nagy területen kissé a fölött alakult. A kevesebb felhő és a szél leállása után csütörtök reggelre a korábbiaknál erősebben lehűlt a levegő, helyenként 10 fok alatti minimumok is előfordultak. Napokig erősen szeles volt az idő: a Dunántúlon vasárnaptól szerdáig, keleten főleg hétfőn és kedden fújt erős, helyenként viharos északias szél (6. ábra).

Szántóföldi növényeink közül az őszi kalászosok és a repce az érés fenológiai fázisban járnak. A csapadék az aszályos tavasz után a szemfejlődésre érkezett, mely rendkívül sokat ér, ugyanakkor a sok eső, a szél és a viharok miatt helyenként megdőltek az állományok. Az őszi vetésekre most már száraz és meleg időjárás lenne az ideális az érés zavartalan befejeződéséhez. A kapás növények az eső és az e heti melegebb, napos idő hatására rohamosan fejlődnek, ami szükséges is, hiszen kissé le vannak maradva. A magas páratartalom a növényi kórokozók elszaporodását is segítette.

A folytatásban ismét változékonyabbra fordul az időjárás. Keddtől csökken a csapadék kialakulásának esélye, csütörtökig csak elszórt zápor alakulhat ki a legfrissebb számítások szerint. Összességében északon a 20-30 mm-t is meghaladhatja a csapadékösszeg, míg délen 10 mm alatt várható területi átlagban. A talaj nedvességtartalma északon így valószínűleg növekszik keddig (főleg a Kisalföldön ennek van is helye), míg délen, délkeleten sokat szikkad majd, zsugorodnak a belvízfoltok. Pénteken a Dunántúlon várható szeles idő, majd hétfőn és kedden egy hidegfront miatt erősödik meg ismét a légmozgás. Szerdán és csütörtökön nagyrészt száraz idő valószínű mérsékelt légmozgással, permetezésre előre láthatólag akkor lesz a legalkalmasabb az időjárás. A hőmérséklet csúcsértéke kezdetben 30 fok közelében alakul (a tartósabban felhős és csapadékos területeken, főleg északkelet lehet kevésbé meleg), majd a hétfőn érkező hidegfront 25 fokig veti vissza a felmelegedést. Szerdától ismét felmelegedés kezdődik. (forrás: met.hu)