Lízingdíj-támogatás igényelhető új mezőgazdasági gép és berendezés beszerzéséhez

A kamattámogatás lízing formájában megvalósuló beruházásokhoz kapcsolódhat, mértéke a lízingdíj kamattartalmának 50%-a.

A pénzügyi lízing hasznos finanszírozási eszköze a mezőgazdasági beruházások ösztönzésének, támogatásának, ezért az agrártárca – a hitelekhez kapcsolódó kamattámogatási programjain túl – újraindítja a mezőgazdasági vállalkozások által új gépek és technológiai berendezések lízingbe vételéhez kapcsolódó támogatási programját – írja az Agrárminisztérium közleménye.

A programra 2019. évben 600 millió forint áll rendelkezésre. A támogatás formája kamattámogatás, amely lízing formájában megvalósuló beruházásokhoz kapcsolódhat abban az esetben, ha a lízing futamideje 36 hónap és ha a futamidő végén a mezőgazdasági termelő megszerzi a lízingelt eszköz tulajdonjogát. A kamattámogatás mértéke a lízingdíj kamattartalmának 50%-a.

Az ügylethez a kezességvállaló intézmények által nyújtott készfizető kezesség is kapcsolódhat, ezzel is segítve a beruházás megvalósulását.

A vállalkozások támogatási kérelmeiket 2019. december 31. napjáig nyújthatják be a földművelésügyi hatáskörben eljáró megyeszékhely szerinti járási hivatalhoz.

A támogatás részleteit a mezőgazdasági üzemek korszerűsítéséhez, fejlesztéséhez nemzeti hatáskörben nyújtott kedvezményes hitel- és lízingdíj-támogatás igénybevételének részletes feltételeiről szóló 114/2008. (IX. 5.) FVM rendelet tartalmazza.

Forrás: agroinform.hu