Gabona és olajosmag piaci információk – 28. naptári hét

Ezúton szeretnénk Önöket tájékoztatni, hogy társaságunk együttműködési megállapodást kötött a Galldorf ZRt-vel. Az egyezségnek köszönhetően minden hónapban friss piaci elemzést olvashatnak a gabona-, és olajosnövények kereskedelmi kilátásairól. Bízunk benne, hogy a tájékoztató anyagok hozzájárulnak majd gazdálkodásuk sikerességéhez! Amennyiben a tájékoztatókkal, vagy az abban foglalt információkkal kapcsolatban kérdésük vagy észrevételük lenne, várjuk visszajelzésüket az info@gazdakontroll.hu e-mail címre.

Gabona és olajosmag piaci információk – 28. naptári hét

Hazai időjárás – Nagy területi különbségek a talajnedvességben

Az aratásra száraz, meleg idő kellene, hogy optimális szemnedvesség alakulhasson ki és a keleten sokfelé sáros talajokra rá lehessen menni a gépekkel. Ugyanakkor a Dunántúlon már többfelé egyre jobban kiszárad a talaj, szomjaznak a nyári kultúrák és várják az esőt. A folytatásban szombaton este érkezett egy hidegfront, mely országszerte hozott kisebb-nagyobb csapadékot, és mintegy 10 Celsius fokos lehűlést, ezen kívül azonban a továbbiakban száraz idő valószínű.

Az elmúlt egy hét során két csapadékhullám vonult át az országon: csütörtökön és pénteken alakultak ki záporok, zivatarok, helyenként nagyobb felhőszakadások elsősorban a keleti országrészben, rövid idő alatt 30 mm-nél nagyobb mennyiségekkel. A hét végi száraz idő után hétfőn estére hidegfront érkezett újabb csapadékkal, mely kedd délelőtt el is hagyta az országot. A két hullámból összességében többnyire 5 és 10, főleg a Tiszántúlon sokfelé 20-40, de helyenként 60-80 mm is lehullott (1. ábra). Ezzel szemben a Dunántúl középső részén (a Balaton környékétől északra), valamint Pakstól délre Baján át a határig alig esett. Hetek óta megfigyelhető, hogy a keleti, főként északkeleti országrészben esik nagyobb mennyiség, míg a Dunántúl főként keleti és északi tájain alig esik: a 30 napos csapadékösszeg északkeleten nagy területen a 200 mm-t is meghaladja, míg a Dunántúlon helyenként a 60 mm-t sem éri el (2. és 3. ábra). Az egyenetlen csapadékeloszlásból adódóan a talajok nedvességtartalma is nagy eltéréseket mutat az ország egyes részei között. A belvízzel elöntött területek nagysága csökkent, sokat szikkadt a talaj a Tiszántúlon is. A felső fél méteres réteg errefelé gyakorlatilag telített, ugyanakkor a Dunántúlon foltokban már a kritikusnak mondható határt, a 40%-ot sem éri el a növények számára hasznosítható nedvességtartalom (4. ábra). Pénteken a Nyugat-Dunántúlon éreztette hatását, egy hidegfront, amely mögött szombaton már országszerte visszaesett kissé a hőmérséklet, de vasárnapra ismét mindenütt visszatért a kánikula. A hétfői front jelentős lehűlést hozott, a tiszta, száraz levegőben pedig szerda reggelre többfelé 10 Celsius fok alá hűlt a levegő (5. ábra).

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg igen erőteljes növekednek indult az országban az utóbbi napok meleg időjárásának hatására. Jelenleg többnyire 660 és 750 foknap között van az országban a hőösszeg (6. ábra). Az alacsonyabb értékek az északi és a nyugati országrészekben, míg a magasabbak a déli, délkeleti tájakon figyelhetők meg, a különbség pedig nő az országrészek között. A 2019-es hőösszeg értékekhez képest mintegy 20-80 foknapos az elmaradás, a Dunántúlon kisebb, míg északkeleten nagyobb az eltérés, amit az idén a meleg idő kései érkezése okozott. A sokéves átlaghoz képest nincsenek jelentős eltérések, de a korábbi hiány az ország nagyobb részén már egyre inkább pozitív eltérésbe ment át. Mindez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai a szokásos időben következnek be, de a tavalyihoz képest északkeleten jócskán van késés.

Az előttünk álló 6-8 nap során egy hidegfront átvonulására kell számítani, melynek érkezése szombaton este valószínű. Addig egyre melegszik az idő, pénteken és szombaton kánikula várható. A fronttal záporok, néhol heves zivatarok érkeznek, összességében területi átlagban 2-15 mm csapadékkal. A jelenlegi számítások szerint ismét északnyugaton lesz a kisebb mennyiség és keleten a több. A front után vasárnaptól száraz idő következik a jövő hét közepéig mindenképpen. A talajok vízkészlete összességében csökkenni fog ebben az időszakban. A front átvonulását megerősödő, átmenetileg viharossá fokozódó szél kíséri majd. A hőmérséklet csúcsértéke a szombati 30 fok fölötti értékekről közel 10 fokkal visszaesik, majd a hét közepére 25-30 fokig melegszik. A frontmentes napokon jobbára napos idő valószínű, melyhez erős UV sugárzás társul majd. (forrás: met.hu)