Komoly változások jönnek a talajvédelemben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a gazdálkodókat és az agrárszakembereket, hogy dr. Nagy István agrárminiszter elfogadta a Talajvédelmi Cselekvési Tervben szereplő, gazdálkodókat segítő stratégiai célok megvalósítását. Sajnos hazai talajaink állapota nem javul, sőt számos tekintetben romló tendenciák mutatkoznak, ezért a talajvédelem gyakorlata megújításra szorul. Ennek a megújításnak az alapja a Talajvédelmi Cselekvési Terv, amely összefoglalja, milyen problémák merülnek fel a szakterületet érintően, egyúttal javaslatot is ad a problémák megoldására – tájékoztat a Nébih.

A Talajvédelmi Cselekvési Terv három stratégiai cél elérését tűzte ki:

  • A „hatásos talajvédelem” célkitűzés intézkedései közé tartozik a Gazdálkodói Talajvédelmi Program bevezetése, valamint a hiteles és erős hatóság kialakítása.
  • A Gazdálkodói Talajvédelmi Program esetében – amint azt a neve is tükrözi – a talajvédelmi tevékenység középpontjában a gazdálkodó áll. A program a földhasználó gazdálkodási céljaival és területi adottságaival összhangban lévő, az adott területre és gazdaságra speciálisan elkészült intézkedéscsomag, amelynek megvalósítása az érvényben lévő jogszabályi kötelezettségekkel összhangban történik.  Lényege, hogy minden lehetőséget megad a gazdálkodó számára ahhoz, hogy a saját területei megóvásának középpontjában álljon.
  • A stratégiai cél másik pillére, hogy a hatósági talajvédelemi munkában az engedélyező szerepkör helyett az ellenőrző tevékenységet erősíti meg. A változó környezethez való alkalmazkodás egyik kulcseleme a talajvédelmi szakterület működésében az az átalakulás, hogy az engedélyező, ellenőrző funkció mellett a kapcsolattartó, ismeretátadó, tanácsadó funkció is erősödjön, főként a mezőgazdasági termelést folytatók irányába.

A „talajvédelmet megújító tevékenység” négy intézkedés keretében valósulhat meg:

  1. környezetkímélő, a termőföld minőségromlását megelőző, javító technológiák, módszerek kidolgozása, megalapozása, megosztása,
  2. megújított kommunikáció és tájékoztatási kampány,
  3. felkészült szaktanácsadói rendszer, valamint
  4. a képzett gazdálkodó.

A „modern alapinfrastruktúra kialakítása” stratégiai cél egy korszerű technikai és tudásbázis fejlesztését foglalja magában. Ez az alapinfrastruktúra segíthet ugyanis teljesíteni azt a jogos társadalmi elvárást, hogy a gazdálkodók biztonságos, jó minőségű élelmiszereket állítsanak elő, ugyanakkor az élelmiszertermelés során a környezetet fenntartható módon használják.

A teljes dokumentáció az ezen a linken keresztül érhető el.

Forrás: agroinform.hu