Hat és fél éves csúcsról fordult vissza a szójabab árjegyzése

Korrekció Amerikában és vegyes összkép Európában. Chicagóban mind a négy kiemelten fontos agrártermék kurzusa csökkent. A búza 1,4 százalékot, a kukorica és a szójabab 1,2-1,2 százalékot, a repce pedig 3,6 százalékot vesztett értékéből. Európában a repce, a malmi búza és a takarmánybúza is drágult a következő határidőre, de a távolabbi határidőre ezek ára is csökkent. A kukorica ára pedig a következő határidőre is mérséklődött.

Chicagóban a szójabab határidős árjegyzése i 1,2 százalékkal csökkentek csütörtökön, az egyik nappal korábbi kereskedelem során elért 6 és fél éves csúcsról zuhant az ár az amerikai ellátás gyenge exportkeresletének jeleire – mondták a kereskedők. A gyenge külföldi kereslet a kukorica és a búza piacát is nyomás alá helyezte.

“Egyszerűen rossz volt az exportértékesítés, ami most a mozgatórugót jelentette a piac számára”

– mondta Jim Gerlach, az A / C Trading amerikai brókercég elnöke.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) helyi idő szerint csütörtök reggel közölte, hogy a szójabab heti exportértékesítése 238 700 tonna volt, ami a legkevesebb heti adat a december 31-ével zárult hét óta.

A kukorica exportértékesítése 599 100 tonnát tett ki, ami nyolc hónapos mélypont, míg a búza exportértékesítése 182 600 tonna volt, ami a legalacsonyabb heti összesítés a 2020. január 2-án véget ért hét óta.

Dél-Amerikában a legutóbbi eső növelte a szójabab-termelés általános kilátásait Brazíliában és Argentínában is. De a brazil betakarítás lassú indulása fokozta a rövid távú ellátást, mivel az amerikai készletek egyre jobban fogynak.

Európában hozott némi pluszt a kereskedés, de a kukorica kurzusa itt is csökkent.

Egy tonna malmi búzáért Párizsban 245,75 eurót adtak márciusra, ami 50 eurócentes pluszt jelentett. Nem volt túl élénk az érdeklődés, 12 784 kontraktus jött létre, májusra már jóval több 27 405 üzletet kötöttek. Itt azonban 1,25 eurós mínuszt hozott a csütörtök, ami 231,5 euró/tonnás árszinthez vezetett.

A repce 3,75 euróval a 488,25 euró/tonnás értékig drágult. A kukorica azonban vesztett értékéből és 25 eurócentes mínusz után 229,25 eurós árszint alakult ki.

Londonban a takarmánybúza értéke 75 angol pennyvel a 207,5 angol fontos értékig emelkedett.

Forrás: agroforum.hu