Hatalmas drágulás! Rekordot döntött a repce ára

Kína felvásárolta az összes ukrán repcekészletet, valószínűleg többek között ez az oka az árszint növekedésének.

Rekordmagas a repce ára, ami miatt több más termékkel együtt várhatóan drágább lesz az étolaj, a margarin és a bioüzemanyag is – olvasható a nepszava.hu-n. A lapnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke nyilatkozott. Véleménye szerint a kimagasló áremelkedés oka elsősorban az, hogy Kína felvásárolta az Ukrajnában termett repcét (és a belőle készült termékeket is), így nem jutott az európai piacra. Tavaly ősszel is hasonló történt.

A repce ára tonnánként jelenleg 185-195 ezer forint között mozog, a korábbi 110-120 ezer helyett.

A nyugat-európai tőzsdéken a repce tonnánkénti ára már meghaladja az 520 eurót, ami leginkább az élelmiszeriparra van hatással.

Kína raktároz, Kanadában szűkösek a készletek

Kína tudatosan tölti fel a tartalékait, olajnövényekből, búzából és kukoricából is stratégiai mennyiségeket raktározott el.

A repce áremelkedését az is jelentős mértékben befolyásolta, hogy Kanadában felhalmozott készletek mára szűkössé váltak. Az észak-amerikai ország a világ legnagyobb termelőjének és eladójának számít.

Kanadában az idei évben már fél évvel az aratás előtt kiürültek a tárolók, ami annak köszönhető, hogy a 2020-ban az utóbbi öt év legszerényebb termése realizálódott. Majd júliusban beköszöntött a szinte soha nem látott hőség, ami tönkretette a betakarításra váró termést, de legalábbis a piacokon már elindult a spekuláció a termésmennyiségekkel kapcsolatban.

A biodízel iránti igény is hozzájárul az áremelkedéshez

A hiányt az is fokozza, hogy a kőolaj jelentős mértékben megdrágult, és emiatt is nagy a kereslet az olajnövényekre, amelyek a biodízel előállításának alapanyagul szolgálnak. A repce ráadásul még a napraforgónál is keresettebb kedvezőbb tulajdonságainak köszönhetően (alacsonyabb károsanyag-kibocsátás, egyszerűbb tárolás).

Itthon is kevesebb repce termett

Az idei évben körülbelül 700 ezer tonna termett Magyarországon, ami 18 százalékkal kevesebb a 2020-ban betakarított mennyiséghez képest – világított ár a tényekre Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára a Népszava cikke szerint.

A termés 3-3,5 tonnás hektáronkénti átlagok helyett mindössze 2-2,5 tonna körül alakult a szokatlanul hűvös tavaszi időjárás miatt.

Forrás: agroinform.hu