Mentőövet kaphatsz: elszámolható a pályázatoknál az építési költségek emelkedése

Kockázatossá vált a folyamatban lévő beruházások megvalósulása az építőanyagok áremelkedése miatt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) számos gazdálkodói visszajelzést kapott, hogy – az építőanyagok harminc éve nem látott világpiaci áremelkedése miatt – a folyamatban lévő beruházások megvalósulása a magas árszínvonal mellett gazdaságilag rendkívül kockázatossá vált.

Lehetőség nyílt az építési költségnövekményeket elszámolni

Ezen káros hatások mérséklését célozva a NAK javaslatot fogalmazott meg az agrár szaktárca felé, amelyben kérte a megnövekedett építési költségek elszámolásának engedélyezését a hatályos Építési Normagyűjteményben (ÉNGY) szereplő referenciaárak mértékéig. A kamara javaslata nyomán – a módosított 272/2014. (XI. 5.) kormányrendelet alapján – lehetőség nyílt az építési költségnövekményeket elszámolni.

Az igényt változásbejelentési kérelem keretében lehet benyújtani

Eszerint a Vidékfejlesztési Programban támogatott, 2020. január 1-jét követően benyújtott, építésekre irányuló támogatási jogviszony esetén van lehetőség többlet támogatás igénybevételére.

Az igényt változásbejelentési kérelem keretében lehet benyújtani, egy alkalommal, legkésőbb az első építésre irányuló kifizetési igénylésig. A támogatás legfeljebb a változásbejelentés benyújtásakor alkalmazandó ÉNGY-ben meghatározott referenciaárak alapján számított, az építési tételre jutó támogatás összegéig növelhető.

Az igényelhető támogatás nem lehet kevesebb, mint a támogatási kérelem benyújtásakor alkalmazandó ÉNGY-ben meghatározott referenciaárak alapján számított támogatás 5%-a, de legalább 5 millió forint.

További részletes információkkal a kamara az ugyfelszolgalat@nak.hu e-mail címen áll az érintettek rendelkezésére.

Forrás: agroinform.hu