10 kérdés, 10 válasz az elektronikus gazdálkodási és permetezési napló vezetéséről

Mit jelent az, hogy naprakész a napló? Milyen támogatások esetén kötelező az eGN vezetése? Kell-e rögzíteni a csávázó szert a permetezési naplóban?

A Nébih és a NAK közösen tartott tájékoztatót az új előírásokról a Vas megyei Vépen. Az alábbiakban 10 aktuális kérdést és az arra adott válaszokat gyűjtöttük össze.

Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezete Oktatási Bizottsága elektronikus Permetezési…

Közzétette: Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Szervezete – 2023. március 4., szombat

Miért van szükség az elektronikus gazdálkodási és permetezési naplóra?

A kormány 2020-ban elfogadta Magyarország Digitális Agárstratégiájának intézkedési tervét, mellyel újabb mérföldkőhöz ért a digitális agrárium megvalósítása. Ennek a váltásnak egyik része a gazdálkodási napló digitális formában való naprakész vezetése. A rendszer lehetővé teszi azt is, hogy egyszerűbben lehessen intézni az adminisztrációs feladatokat. Ezen kívül az EU előírja bizonyos támogatási konstrukciók esetében az elektronikus gazdálkodási napló vezetését.

A gazdálkodási napló vezetésének célja nem változott az eddigiekhez képest. A bevezetés indokoltságáról korábban dr. Juhász Anikó helyettes államtitkárral beszélgettünk.

Milyen jogcímekhez, támogatásokhoz kapcsolódóik az eGN vezetésének kötelezettsége?

 • AKG
 • ÖKO
 • agroökológiai program (AÖP)
 • Natura 2000
 • Zöldségnövény-termesztés
 • Szemes fehérjetakarmánynövény-termesztés
 • Agroökológiai földhasználat-váltást ösztönző kifizetés
 • Erdő-genetikai többéves kötelezettségvállalás
 • Erdő-környezetvédelmi többéves kötelezettségvállalás

Mely adatszolgáltatásokat váltja ki az eGN vezetése?

Az eGN bevezetése által egységesítik az adatszolgáltatási kötelezettséget, ezáltal a gazdálkodóknak nem kell külön figyelniük a különféle határidőkre (az adatszolgáltatási kötelezettség marad, de ugyanannak a rendszernek a részei lesznek). Az alábbi, határidőhöz kötött adatszolgáltatási kötelezettségek szűnnek meg:

 • WEB-gazdálkodási napló beküldése ÁNYK formában január 31-ig,
 • nitrátadatlap beküldése március 31-ig,
 • külön permetezési napló vezetése, mert ez már az eGN része.

Kinek kötelező az e-gazdálkodási naplóban rögzíteni a növényvédelmi tevékenységet?

2023. január 1-től a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodó termelő a rovarölő szeres kezelésekről – ha azt az egységes kérelem felületen alkalmazott hasznosítási kódok szerinti szántóföldi kultúrában végzi – a permetezési naplót a NÉBIH elektronikus felületén végzi. A csávázó szerek is rovarölő szernek számítanak, így ezeket is rögzíteni szükséges.

Mit jelent az, hogy naprakész az elektronikus gazdálkodási és permetezési napló?

A papíron vezetett gazdálkodási napló esetében az 1 héten belüli adatrögzítés számított naprakész adatrögzítésnek (volt kivétel: szervestrágya-mérleg, állatállomány-változás). Az eGN-nel kapcsolatban még nem dőlt el, hogy mi fog számítani naprakészségnek, jelenleg kettő verzióról szólnak az egyeztetések: 15 nap vagy 30 nap. A permetezési napló esetében viszont egyértelmű a helyzet, a 43/2010-es jogszabály értelmében a kezelés befejezését követően 24 óra számít naprakész rögzítésnek.

Jelenleg lehet vezetni bármilyen rendszerben az adatokat, viszont fontos, hogy az összes többi kezelést is be kell rögzíteni a rendszerbe, amire jelenleg egy hosszabb határidő áll rendelkezésre: 2024. január 31-ig kell bekerülniük az adatoknak az eGN növényvédelmi tevékenységeket tartalmazó részébe. Érdemes folyamatosan tölteni az adatokat, a naprakészségre (azaz 24 órán belül) egyelőre csak a rovarölő szeres kezelések esetében kell figyelni.

Fontos! Az ideiglenesen elmentett információ nincs beküldve, azt a NÉBIH nem látja. Minden egyes adatot véglegesíteni kell, ezzel kerül átadásra az adat a hatóságnak. (A gazdálkodási napló lezárása csak egy alkalommal, a mezőgazdasági év végén esedékes.)

Miben más az eGN adattartalma a korábbi gazdálkodási naplóhoz képest?

Az eGN rendszer egyik kritériuma, hogy ne rójon többlet adminisztrációs terhet a gazdálkodókra. Adattartalma minimálisan tér el a korábban vezetett gazdálkodási naplótól: a vis maior eseményt nem kell felvezetni, néhány mezővel bővül, amelyek a monitoring tevékenységhez, EU-s adatszolgáltatásokhoz fontosak.

Ki töltheti ki a permetezési és gazdálkodási naplót?

Van lehetőség arra, hogy akár a gazdálkodó, akár egy meghatalmazott töltse ki az adatokat, meghatalmazás esetében azonban érdemes írásban lefektetni a felelősség kérdését (pl. a gazdálkodó és a növényorvos közötti szerződésben).

Mikor válik lehetővé a teljes eGN vezetése? Jelenleg csak a növényvédelmi adatok rögzíthetőek.

A tervek szerint az egységes kérelem beadása után kell elkezdeni az elektronikus gazdálkodási napló naprakész vezetését, addigra eldől, hogy ki lépett be az AÖP-be. Szintén lényeges, hogy addigra elkészül több, jelentősebb, feltöltést segítő kényelmi funkció is:

 • Ún. „ősfeltöltéssel” fogják betölteni az egységes kérelem alapján a táblaazonosítókat, területeket, a kapcsolódó támogatásokat.
 • Lesz másolás funkció is, így egy-egy táblát, kezelést, vagy akár az egész gazdálkodási naplót is lehet másolni.
 • Lesz lehetőség az adatok kiexportálására excel formátumban.
 • Módosítási lehetőség: jelenleg nagyon szigorúan veszi a rendszer a véglegesítést. Készül egy olyan funkció, hogy a végleges adatokat is lehessen majd módosítani.

Az elektronikus gazdálkodási napló növényvédelmi tevékenységen kívüli részeinek töltéséhez is fog készülni magyarázó videó és kitöltési útmutató, de jelenleg csak a növényvédelmi tevékenységek rögzítése szükséges, ezért ehhez érhető el kitöltési segédlet.

Jelenleg nem lehet több településhez rögzíteni egy táblát. Lesz-e erre megoldás?

A rendszer javítás alatt van, lesz lehetőség arra, hogy több településhez tartozó táblát, több helyrajzi számmal lehessen rögzíteni. Ha viszont valaki nem helyrajzi számmal, hanem GPS koordinátával rögzíti a táblát, akkor ez nem jelen problémát jelenleg sem. A GPS koordináták használata azért is javasolt a táblák rögzítésekor, mert például nemrégiben megosztott/összevont földterületek esetében nem biztos, hogy az új helyrajzi számokat fogja felkínálni a rendszer.

Hogyan lehet rögzíteni egy olyan növényvédelmi kezelést, amelynek során 3 különféle növényvédő szert juttatunk ki?

Ez háromféle különböző kezelésnek számít, különböző hatóanyagok és különböző dózisok megadására van szükség. Viszont ezek a kezelések másolhatóak lesznek más táblákra is a későbbiekben.

Az összefoglaló a Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezete által szervezett eseményen (március 03.) készült dr. Várszegi Gábor (Nébih) előadása alapján.

Forrás: agroinform.hu