Megtorpant a búza árának zuhanása

Továbbra is inkább mínuszokat lehetett látni a terménypiaci kerekedésben a tengerentúlon és Európában is. Chicagóban a kukorica és a repce is 0,3-0,3 százalékot, a szójabab pedig 0,8 százalékot vesztett értékéből. A búza 0,3 százalékos drágulása kivételt jelentett. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A chicagói határidős búza árjegyzése kedden emelkedett, 17 havi mélypontja fölött konszolidálódott, mivel a piac a vegyes termesztési feltételeket értékelte az Egyesült Államok síkvidékén, és további irányt várt az amerikai kormány termés-előrejelzéseitől. Don Roose, a US Commodities elnöke szerint a fekete-tengeri exportfolyosó kiterjesztésével kapcsolatos bizonytalanság is hozzájárult az árak emelkedéséhez.

Úgy gondolom, hogy ez egy kis kockázati prémiumot ad most

– mondta Roose.

A búzapiacra a közelmúltban nyomást gyakorolt az orosz exportverseny, és az a várakozás, hogy a háborús gabonaszállítási folyosót Ukrajnából meghosszabbítják.

Ukrajna online tárgyalásokat kezdett partnereivel a fekete-tengeri megállapodás meghosszabbításáról – közölte kedden egy magas rangú ukrán kormányzati forrás.

Az orosz árak csökkenése az egész nemzetközi exportpiacra nehezedik

– emelte ki az Agritel tanácsadó cég, hozzátéve, hogy a kereskedők mindazonáltal várják a fekete-tengeri szállítási megállapodás meghosszabbításáról szóló tárgyalások előrehaladását.

Az egyes amerikai búzaövezetekben záporokat prognosztizáló időjárási előrejelzések szintén visszafogták az árakat.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) heti adatai, amelyek az őszi búza terméskörülményeinek hanyatlását mutatták Kansas államban, továbbra is a tartós szárazságra helyezték a hangsúlyt.

A szójabab piacát továbbra is az aszály támasztotta alá Argentínában, ahol úgy tűnik, hogy a hőség korlátozza az enyhe záporok előnyeit.

A kereskedők az USDA márciusi keresleti és kínálati jelentését várják szerdán a brazil termésről, ami segíthet ellensúlyozni az Argentínában tapasztalt veszteségeket.

Európában a malmi búza 1,25 eurós mínusz után 270 euróba, a kukorica 1,5 eurós árcsökkenést követően 265,5 euróba, a repce 10,25 eurós lejtmenet hatására 519,5 euróba, a takarmánybúza pedig 1,5 angol fontos mínusz után 216,5 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Forrás: agroforum.hu