A kabócák által terjesztett aranyszínű sárgaság betegség ellen kell védeni a hazai szőlőültetvényeket

Jelenleg az amerikai szőlőkabóca által terjesztett, a szőlő aranyszínű sárgasága betegség a legnagyobb veszély a magyar szőlőtermesztésben. A hatékony védekezéshez elengedhetetlen minden érintett közreműködése, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a témához kapcsolódó fontos tudnivalókra, valamint a szükséges teendőkre hívta fel a szőlősgazdák figyelmét.

Az amerikai szőlőkabóca által terjesztett, a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségére (Grapevine flavescence dorée, FD) az európai szőlőfajták közül szinte mindegyik fogékony – írta a Nébih. A Merlot ugyan kevésbé, ugyanakkor a Chardonnay, a Zweigelt, valamint a Kékfrankos és Pinot noir mellett a Szürkebarát, a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a Rizling különösen hajlamos a szőlő legpusztítóbbnak számító, fitoplazmás betegségére. 

A szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma az amerikai alanyfajtákat gyakran tünetmentesen fertőzi. A kórokozó más növényeken is előfordulhat, például erdei iszalagon, égerféléken, bálványfán, fűzön és mogyorón, de gazdasági kárt kizárólag a szőlőben okoz. A kórokozó szőlőállományon belüli terjesztéséért felelős amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) hazánkban mára az ország minden vármegyéjében előfordul. A szőlőtőkén élő kabócafaj tojásai a régebbi vesszők kérge alatt telelnek, és belőlük öt fejlődési szakasz után alakul ki a kifejlett rovar. A kabóca, amikor a szőlő nedvét szívja, nem okoz nagy kárt. Az igazi gond az, hogy egyik szőlőtőkéről a másikra terjeszti a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget.

A betegség alakulása és jelenlét hazánkban

A hazánkban 2013 óta jelen lévő FD betegség terjedési mértéke és üteme a hatósági intézkedéseknek köszönhetően jelenleg stagnál. Jelentős eredmény, hogy az ország északi részén található történelmi borvidékek továbbra is mentesek a kórokozótól. 

Valamennyi érintettnek fontos azonban szem előtt tartani, hogy a legcélravezetőbb és legköltséghatékonyabb védelmet a károsító bejutásának megelőzése jelenti, mivel annak megtelepedése esetén a károsítómentesség visszaállításának esélye már igen csekély. Éppen ezért a szakemberek mellett a szőlősgazdák részéről egyaránt elengedhetetlen a betegség súlyos növényegészségügyi és gazdasági kockázatának ismerete, valamint a védekezéshez szükséges teendők elvégzése. 

Hogyan előzhető meg a betegség terjedése?

A megelőzés alapja a hatóság által ellenőrzött, minőségtanúsított szaporítóanyag vásárlása és ültetése – írták. Mivel az FD betegség ellen nincs megfelelő növényvédő szer, a terjedését a gazdanövények irtásával lehet visszaszorítani. A szőlő további védelmét az amerikai szőlőkabóca elleni, időben elvégzett kezelésekkel lehet biztosítani, mivel a kabóca egyedszámának csökkentésével a járványveszély is mérsékelhető. A kabóca vektor elleni védekezés kötelező minden szőlőtermő területen, amelyet az illetékes hatóság körülhatárolt területként kijelölt, valamint az ország összes szőlő szaporítóanyag-termő területén. Emellett javasolt a védekezés az összes egyéb szőlőtermő területen is.

Az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez alkalmazott készítmények dózisa és javasolt hígítási aránya, továbbá az élelmezés-egészségügyi várakozási idők a készítmények engedélyokiratában érhetőek el.

Az FD betegség az emberi egészségre nem jelent veszélyt, a hatósági intézkedések pedig nem érintik a bor készítését és annak forgalmazását. A magyar szőlőtermesztés számára azonban jelenleg a szőlő aranyszínű sárgasága betegség jelenti a legnagyobb veszélyt, amelynek súlyosbodása számos ágazat életére is hatással lehet, ezért elengedhetetlen a védekezés ellene – írta a hivatal.

Forrás: magro.hu

Indexkép: pexels.com

Gazda Kontroll
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.