A vízkészletjárulék számításához kapcsolódó tájékoztató

Az Európai Unió döntése értelmében a tagállamoknak meg kell felelniük az ún. Víz Keretirányelv előírásainak, miszerint a vízszolgáltatásoknál figyelembe kell venni a költség-visszatérülés elvét, és díjat kell megállapítani a különböző használók felé. Emiatt Magyarországon meg kellett szüntetni a 2006. január 1. óta életben lévő vízkészletjárulék-fizetési mentességet az öntözési, rizstermelési és halgazdasági vízhasználat esetén.
 
A vízkészletjárulék-fizetés határidejét évközben 2016. július 1-ről október 1-re módosították, az öntözés esetében ezzel egy további díjmentes évet nyerve.
 
Ezen felül a díjmentes vízkontingenshatárokat az EU tagállamain belül a legmagasabbra emelték. Ez azt jelenti, hogy az öntözés esetében 50.000 köbméter/évet, halgazdálkodásnál és rizstermelésnél 150.000 köbméter/évet meg nem haladó vízhasználat esetében nem kell vízkészletjárulékot fizetni. Továbbá a vízkészletjárulék-fizetési mentesség továbbra is fennmarad a tartósan vízhiányos időszakban, illetve a többletvizek visszatartásából és tározásából származó vízkészletek után.
 
A díjmentes kontingenshatárok és mentesség felett azonban vízkészletjárulékot kell fizetni. A vízkészletjárulék számításához használt képlet szorzója a vízhasználat fajtájától (ivó, öntözés, fürdő, energetika, halgazdálkodás stb.), a vízkészlet jellegétől (felszíni, felszín alatti) és a vízkészlet minősítésétől függ.
 
Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatósági tájékoztatót jelentetett meg a témában, azaz a vízkészletjárulék számításának 2017. évi változásairól.
 
A tájékoztatót ide kattintva érhetik el.
 
A vonatkozó jogszabályok a tájékoztatóban felsorolásra kerültek.