Nagyon fontos agrártörvényeket tárgyalhat ősszel a parlament

A földforgalmi törvény módosítása, az agráradózási szabályozás átalakítása és az úgynevezett osztatlan közös földtulajdonok megszüntetése is napirendre kerülhet a parlament őszi ülésszakán az illetékes tárcák és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara javaslatai nyomán. Emellett az Országgyűlés elé kerülhet egy agrárgazdasági salátatörvény is.

Három nagyobb törvénymódosítási csomagot készített elő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – jelentette be a köztestület mezőhegyesi rendezvényén Cseszlai István, a kamara stratégiai igazgatója. A NAK a jogszabály-módosítási elképzelésekről az utóbbi hetekben egyeztetett az illetékes minisztériumokkal, és a javaslatok többsége ennek nyomán kerülhet az Országgyűlés elé.

Egyik nagy témaként a parlament foglalkozhat a földforgalmi törvény módosításával, amelyhez kétharmados többségre van szükség. A kamarai változtatási tervek elsősorban a helyi földbizottságok szerepének megerősítésére terjednének ki. Emellett szó lehet az elővásárlási jogosultságok tisztázásáról is, hogy a földpiaci visszaéléseket ki lehessen szűrni, illetve a NAK az adásvételeknél bizonyos tevékenységeket (például kertészet, öntözéses gazdálkodás) preferálna.
A második nagy törvénycsomag Cseszlai István szerint egy versenyképességi csomag lehet, amely salátatörvényként kerülne a parlament elé és kilenc jogszabályt módosítana. Ezek többek között egyszerűsített eljárással elősegíthetik birtokösszevonást, vagy egyes földterületeken gombaházakat, üvegházak létesítését könnyítenék meg.

Harmadik jelentős jogszabályi módosításként a NAK napirendre venné az agráradózás átalakítását is. Elsősorban az őstermelői tevékenység eredeti formáját erősítenék, hogy az otthoni, háztáji gazdálkodásban megtermelt árukat minél egyszerűbben adhassák el a termelők, és csak az vegye igénybe az őstermelői adómentességet, akit valóban meg is illet. A „profiltisztítás” jegyében pedig új vállalkozási formaként létrejönne a családi mezőgazdasági vállalkozás, ezeket pedig 100 millió forint árbevételig szintén adómentesség illetné meg.

Cseszlai István a jogszabályalkotási tervek között „plusz egy” -nek nevezte az osztatlan közös tulajdoni forma megszüntetését. Az Agrárminisztériummal és az igazságügyi tárcával egyeztetnek erről, és a szükséges jogszabályi változtatások idén vagy legkésőbb 2019-ben megtörténhetnek – tette hozzá az igazgató.

Forrás: agrarszektor.hu