Drasztikus változás: tilos 30 hektárnál nagyobb táblákban művelni a növényt

Csehországban a legnagyobb az átlagos birtokméret egész Európában, 40 százalékkal nagyobb, mint a második helyezett Nagy-Britanniában és 14-szer nagyobb, mint Magyarországon. A tavalyi aszály azonban elgondolkodtatta a szakigazgatást, és arra jutott, hogy mindenről a nagy méretű, egybefűggő táblák tehetnek.

A cseh agrárminisztérium sajtóközleménye szerint a monokultúrás termesztés elterjedésének megelőzése érdekében 2021-től a cseh gazdák egyazon növényt, egy tagban legfeljebb 30 hektáron termeszthetnek.

Mindez különösen annak fényében érdekes, hogy az egész cseh mezőgazdaságra jellemző az erőteljes koncentráció: az ottani gazdaszövetség adatai szerint az üzemek 2,6 százaléka műveli a rendelkezésre álló mezőgazdasági terület 81 százalékát, és övék a tehénállomány 70 százaléka is. Az Eurostat adatai szerint pedig egész Európában Csehországban találjuk a legnagyobb átlagos birtokméretet. A témáról az alábbi cikkben részletesen írtunk.

Úgy tűnik, most a csehek megelégelték a nagygazdaságok 50-100 hektáros, egybeművelt, azonos kultúrával bevetett tábláit. Ennek oka pedig az, hogy 2018-ban extrém szárazság sújtotta a mezőgazdaságot, és az idei év sem hozott sok csapadékot. Az aszály hatásai pedig annál nagyobbak voltak, minél nagyobb területet fedett le azonos növényállomány. Ahogy Miroslav Toman mezőgazdasági miniszter a sajtóközleményben fogalmazott:

„Célunk, hogy javítsuk a mezőgazdasági földterület és ezáltal a környezet állapotát. Ha a mezőgazdasági termelők felhagynak azzal, hogy monokultúrákat termesszenek nagy, egybefüggő területeken, javulni fog a táj vízmegtartó képessége. Ez nagyon fontos ezekben a száraz években. Sőt, az éghajlat a jövőben is kedvezőtlen marad.”

Az új előírás szerint 2021-től egy egybefüggő kultúra legfeljebb 30 hektáros táblában termeszthető. Ennél nagyobb parcellák esetén a területet meg kell osztani, közöttük egy legalább 22 méter széles fű- vagy takarmánynövény-sávot hagyva. Például egy 50 hektáros búzatábla közepén egy ilyen széles sávban lucernavetés lehet.

A változás az összes mezőgazdasági földterületet és mintegy háromezer mezőgazdasági termelőt érinti, akik körülbelül egymillió hektár összterületű területet művelnek. A szabályok betartása a földalapú támogatások és vidékfejlesztési kifizetésének feltétele is lesz. A kormány várhatóan ez év végéig jóváhagyja a rendeletet.

Forrás: agrarszektor.hu