Példátlan támogatás az európai zöld megállapodás megvalósításáért

Eddig példátlan nagyságú összeget különített el az Európai Unió promóciós költségvetéséből annak érdekében, hogy segítse a „Green Deal Europe”, vagyis európai zöld megállapodás koncepciójának megvalósulását.

Az egyezség cselekvési tervében – többek között – az erőforrások felhasználásának elősegítése; a tiszta, körforgásos gazdálkodásra való átállás; a biológiai sokféleség helyreállítása; és a környezetszennyezés mértékének csökkentése szerepelnek. (A felsorolás természetesen csak részleges, hiszen a növényvédő szerek használatának csökkentésétől kezdve, a talajok tápanyag-megtartási kapacitásának növelésén át, számos pontot érint még.) Tervként jelenik meg többek között 2030-ra a mezőgazdasági területek 25%-ának biogazdálkodásra alakítása is. 2050-ig Európa klímasemlegességi státuszt tűzött ki célul, melyet az európai klímarendelet segítségével kíván jogi környezetbe helyezni.

Az EU költségvetéséből lehívható, 86 millió eurós támogatás segítségével megkezdhető a „termelőtől a fogyasztóig” (Farm to Fork) stratégia megvalósítása, amely az ökológiai termékek piacának fejlesztését célozza. Az összeg olyan kampánytevékenységre használható, amely az ökológiai gazdálkodás, a fenntartható mezőgazdaság, és az agrár-élelmiszeripari ágazat éghajlatváltozással és ökológiával kapcsolatos hatásaira hívja fel a figyelmet. Az összeg közel 50 %-a fordítható a fenntartható termelési módszerek, ökogazdálkodás és -termékek népszerűsítésére. Nagyon jó hír az ökoszektor számára, hiszen a promóció hatására növekvő kereslet várható az ilyen kategóriával fémjelzett termékek iránt.

A sikeres támogatások megvalósulásának azonban elengedhetetlen feltétele, hogy az említett ágazat szereplői aktívan részt vegyenek a pályázati folyamatban. Christina Gerstgrasser, az Európai Bizottság Kommunikációs és Promóciós Politikájának osztályvezetője kiemelte, hogy a költségvetési tervek szerinti megoszlások átcsoportosításra kerülnek abban az esetben, ha nem érkeznek be elég magas színvonalú pályázatok. A pályázati rendszer egy eszköz lehet a vásárlók véleményalkotásának befolyásolásához, valamint ezáltal a fenntartható élelmezési rendszerek fejlesztéséhez is.

„Ezek a stratégiák létfontosságúak ahhoz, hogy végbe menjen az a nagy ívű átmenet, melynek most tesszük meg első lépéseit” – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke.

A 2021. év pályázati felhívásaival kapcsolatos információs nap anyagai elérhetők az Európai Bizottság honlapján.

Forrás: agroforum.hu