Szankcióval számolhatnak az állattartók, ha késnek a bejelentéssel

A késedelmes ENAR adatmegadás miatti szankcionálási kötelezettség azokra az esetekre vonatkozik, amelyek a támogatási jogosultság feltételét alátámasztó bejelentéseket érintik.

Az Európai Bizottság tájékoztatásában felhívta a figyelmet arra, hogy az állatlétszám alapú támogatások kifizetésének alapját biztosító nyilvántartások kiemelt jelentőséggel bírnak a támogatások odaítélésében, ezért a nyilvántartásokra vonatkozó szabályok betartását szigorúan kell ellenőrizni, írja a NAK.

Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszer (ENAR)

2015 óta támogatási feltételként írja elő a hazai jogszabály a tenyészetben lévő állatállománynak a szarvasmarha/juh

  • ENAR rendelet szerinti jelölését,
  • nyilvántartását és
  • az adatok határidőre történő bejelentését.

Szigorúbb ellenőrzések lesznek

A Magyar Államkincstár azonban eddig nem vizsgálta az ENAR előírásokra vonatkozó bejelentési határidők betartását (a bejelentés tényét igen, de hogy határidőben történt-e a bejelentés, azt nem), ezért az Európai Bizottság auditorai az eddigi gyakorlat megváltoztatását írták elő.

Ez azt jelenti, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben

a Kincstár az ENAR előírásokra vonatkozó bejelentési határidők betartását is kénytelen lesz ellenőrizni a jövőben.

Ki számíthat szankcióra késedelmes bejelentés esetén?

A késedelmes ENAR adatmegadás miatti szankcionálási kötelezettség azokra az esetekre vonatkozik, amelyek a támogatási jogosultság feltételét alátámasztó bejelentéseket érintik.

Az ENAR adatrendszere jelenleg nem teszi lehetővé a támogathatóságot alátámasztó adatok előzetes lekérdezhetőségét, ezért a Magyar Államkincstár nem tudja az idei év kérelem beadási folyamatában a szükséges ENAR adatszolgáltatási előírásoknak megfelelő egyedeket megszemélyesíteni az ügyfél és a jogosult állat előzetes összekapcsolásával.

Nő a termelők felelőssége

Megnő a termelők és a kérelembeadásban közreműködők felelőssége, mivel nekik lesz lehetőségük a határidőre történő ENAR adatszolgáltatás tekintetében nem megfelelő egyedeket kivenni a kérelmezett egyedek köréből.

Fotó: Pixabay

Forrás: agroinform.hu