Ilyen lesz valójában az elektronikus permetezési napló

A növényvédő szeres kezeléseket az elektronikus gazdálkodási naplóban kell vezetni januárt 1-től. A Nébihtől kértünk tájékoztatást.

A Nébih arról tájékoztatta az Agroinformot, hogy 2023. január 1-től az elektronikus gazdálkodási naplón belül lesz lehetőség a növényvédő szeres kezelések vezetésére és a nitrát-adatszolgáltatás teljesítésére is.

Milyen kötelezettség vonatkozik majd a növényvédő szeres kezelések nyilvántartására?

2023-ban indul a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elektronikus felületén vezetendő elektronikus gazdálkodási napló.

A 43/2010 FVM rendelet előírásai szerint

2023.01.01-től a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodó termelőknek a rovarölő szeres kezelésekről – ha azt az egységes kérelem felületen alkalmazott hasznosítási kódok szerinti szántóföldi kultúrában végzik – a nyilvántartást a Nébih elektronikus felületén naprakészen kell vezetniük.

Továbbá az összes termelőre vonatkozik, hogy (a már rögzített adatok kivételével) legkésőbb minden naptári év január 31-ig fel kell tölteniük a Nébih elektronikus felületére az előző évben elvégzett növényvédő szeres kezelések adatait. Ez utóbbi, azaz az éves jelentési kötelezettség először 2024. január végéig lesz esedékes a 2023-as évre vonatkozóan.

Fontos kiemelni, hogy 2023.01.01-től a növényvédő szeres kezelésekről a Nébih elektronikus felületén kell nyilvántartást vezetniük, attól függetlenül, hogy milyen támogatási programban vesznek részt. Közülük azoknak, akik 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodnak, a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezeléseket naprakészen kell vezetniük a rendszerben. A többi kezelést (pl. gombaölő szeres), valamint a rendelkezés alá nem tartozó termelők által végzett kezeléseket, minden év január 31-ig kell rögzíteniük a termelőknek az említett elektronikus felületen.

Hol található az elektronikus gazdálkodási napló?

A Nébih ügyfélprofil felületén (https://upr.nebih.gov.hu/) Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) segítségével belépve az ügykatalógusban lesz majd elérhető az e-gazdálkodási napló (e-GN). (Elérési út: Növény és talaj > Agrárkörnyezet-védelem> Elektronikus gazdálkodási napló beküldése)

A tesztüzem ideje alatt felmerült problémákat már javították, a további észrevételeket folyamatosan vizsgálják és szükség esetén javítják.

Lesz-e türelmi idő a növényvédő szerek kezelések nyilvántartása kapcsán?

Az e-GN vezetésére vonatkozóan a jogszabály nem ad lehetőséget türelmi idő alkalmazására, az adatokat egyből az éles rendszerbe tölthetik majd az érintettek. Tekintettel azonban arra, hogy a téli hónapokban nem releváns eshetőség, hogy rovarölő szeres kezeléseket végeznek a termelők, így lesz lehetőségük ismerkedni a rendszerrel. A gazdálkodónak az adatszolgáltatással kapcsolatos technikai kérdésekben az egn@nebih.gov.hu tematikus e-mail cím is rendelkezésükre áll majd a rendszer élesítését követően.

Indexkép: Shutterstock

Forrás: agroinform.hu