A diquat-dibromid hatóanyagú, – deszikkálásra alkalmazható- szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező készítmények viszonya az AÖP programhoz

A diquat-dibromid hatóanyagú készítmények közül a szükséghelyzeti engedéllyel rendelkezők a napraforgó és őszi káposztarepce kultúrában állományszárításra földi permetezéses kijuttatással 2023.05.25-től 2023.09.21-ig, míg szója kultúrában 2023.07.01-től 2023.10.28-ig felhasználhatóak.

Azok a gazdálkodók, akik részt vesznek az Agro-ökológiai Programban (AÖP) a következők alapján alkalmazhatják az adott hatóanyagú szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező készítményt az Agrárminisztérium (AM) állásfoglalása alapján.

A diquat-dibromid hatóanyagú készítmények AÖP-ben való felhasználására vonatkozó leírást két részre kell osztani. Ugyanis nem a programban résztvevő gazdaság van a fókuszban, hanem a program egy-egy gyakorlatában részt vevő terület.

  1. Amennyiben a termelő az AÖP-ben a szántóterülete legalább 50%-án a forgatás nélküli művelésre irányuló gyakorlatot választotta, úgy a gyakorlatba bevitt területen (tehát azokon a táblákon, ahol a gyakorlatot teljesíti) nem használhat diquat-dibromid hatóanyagú készítményt. Ennek oka az, hogy kifejezetten ehhez a gyakorlathoz tartozik egy pozitív lista, amin nem szerepel a diquat-dibromid. Nem is szerepelhet, mivel ez a hatóanyag az EU területén nem forgalmazható.
  2. Amennyiben a termelő az AÖP-ben nem választotta a forgatás nélküli művelést, hanem más módon gyűjti össze a szükséges pontokat a szántó földhasználati kategóriában, úgy használhat diquat-dibromid hatóanyagú készítményt (feltételezve, hogy egyéb okok sem korlátozzák a kijuttatást). Sőt, ha választotta a forgatás nélküli művelést az AÖP-ben, akkor is használhat diquat-dibromid hatóanyagú növényvédőszert, de kizárólag olyan táblákon, amelyeket nem vitt be a forgatás nélküli gyakorlatba. 

Fontos megemlítenünk még azt összegzésképpen, hogy az AÖP-os készítménylisták kizárólag egy-egy konkrét AÖP gyakorlathoz rendelve értelmezendők. Így tehát a méhekre veszélyes vagy kockázatos szerek listája csak a méhes gyakorlatokban, a forgatás nélküli műveléshez tartozó lista csak a forgatás nélküli gyakorlatban érvényes. Nincsen olyan horizontális hatásuk, mint pl. az AKG szűkített növényvédőszer-listának.

Forrás: NAK / Balázs Viktor