Néhány hónap és élesednek a változások – ezt minden gazdának fontos ismernie

Új előírások: mi az a kondícionalitás?

A kétéves átmeneti időszak után 2023. január elsejétől indul az európai unióban, így hazánkban is az új hét éves támogatási ciklus, melyhez az elmúlt 2 év alatt megtervezett Hazai Közös Agrárpolitika Stratégiai terv leadásra került – írja a nak.hu a tájékoztatójában.

A hazai KAP Stratégiai Tervben ezért egy speciális rendszert, az ún. zöld felépítményt hozták létre

A terv keretein belül kellett megtervezni és felépíteni a közvetlen és a vidékfejlesztési támogatások rendszerét, célkitűzéseit úgy, hogy a leírt célok megfeleljenek az EU különféle stratégiáinak, irányelveinek (Zöld Megállapodás, Termőföldtől az asztalig, Biodiverzitás stratégia stb.), s ugyanakkor a gazdálkodók számára is vonzóak legyenek a rögzített lehetőségek, melyek által a gazdaságaikat is gazdaságosabban tudják üzemeltetni, védve talajaikat, az életteret is.

A fenti célok eléréséhez a hazai KAP Stratégiai Tervben ezért egy speciális rendszert, az ún. zöld felépítményt hoztak létre.

Ez egy olyan egymásra épülő, komplex támogatási rendszer, amely a környezeti állapot javítását és a természeti erőforrások fenntartható használatát hivatott elősegíteni.

Célja, hogy a termelőket a gazdálkodási gyakorlataik megújítására ösztönözze – írja a NAK.

A hazai KAP Stratégiai Tervben egy speciális rendszert, az ún. zöld felépítményt hoztak létre – forrás: nak.hu

Az új időszakban két jelentős változás lesz az eddigiekhez képest

Először is az eddig megszokott Zöldítés és Kölcsönös megfeleltetés (KM) és a hozzá tartozó előírások átalakulnak és közösen fogják alkotni a 2023-tól bevezetésre kerülő kondícionalitást, mely a támogatásokért cserébe – mint eddig is a KM – minden közvetlen kifizetésben és egyéb érintett támogatásban részesülő számára kötelezően betartandó.

Másodszor pedig új elemként fog megjelenni az önkéntes alapon választható Agrár Ökológiai program, mely évente és önkéntesen a teljes üzemméretre igényelhető területalapú támogatási forma lesz, természetesen a meghatározott szabályok figyelembevételével – olvasható a NAK cikkében.

Változások – forrás: nak.hu
Új elemként fog megjelenni az önkéntes alapon választható Agrár Ökológiai program – fotó: canva.com

Az új KAP és változásai az előző ciklushoz képest

Fontos kiemelni, hogy a jelen jegyzetben található információk a stratégiai tervben foglaltakat tartalmazzák, melynek tervezésénél minél szélesebb lehetőséget akart a hazai jogalkotó hagyni. Ebből fakadóan, a leírtak a hazai jogszabályban megfogalmazottakkal lesznek pontosan definiálva.

A NAK cikksorozatának következő részeiben egyelőre csak a Kondícionalitásban rögzített előírásokat és azok által elvárt célokat, lehetőségeket ismertetik majd meg általános áttekintéssel, hiszen a részleteket majd a megalkotásra kerülő jogszabályok tartalmazzák majd.

Forrás: agroinform.hu