Szaktanácsadói műhelymunkán vettek részt az AKI munkatársai

Az Agrárszaktanácsadók Egyesülete (ASZATE) november 23–24-ére kétnapos konferenciát és workshopot szervezett a névjegyzéki szaktanácsadók és szaktanácsadó szervezetek számára. Az esemény első napján az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai is részt vettek. A találkozó célja a szaktanácsadók közötti kapcsolatépítés ösztönzése, a 2023-as év során felhalmozott tapasztalatok megosztása, valamint a szaktanácsadók jövőjével kapcsolatos irányok megvitatása volt. A rendezvényen közel 100 szaktanácsadó vett részt.

Az indító kerekasztal-beszélgetésen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától (NAK) Székely Erika és Varga Zsuzsanna, az Agrárközgazdasági Intézettől (AKI) Kránitz Lívia, valamint a Gazda Kontroll Kft.-től Bányai Tibor vett részt. A NAK képviselőjének a jelenlévők főleg a jogszabályok, előírások gyors változásával és az ezzel kapcsolatos információramlással, illetve a falugazdászokkal való kompetencia-átfedés vonatkozásában tettek föl kérdéseket. Székely Erika válaszában kitért arra, hogy a NAK milyen eszközökkel próbálja biztosítani a gyors információáramlást, a szaktanácsadók képzését és az elektronikus gazdálkodási napló bevezetésével kialakult többletterhek enyhítését.

Az AKI képviseletében Kránitz Lívia összefoglalta új költségvetési időszak szaktanácsadói rendszerre vonatkozó változtatásait. Ez alapján a szaktanácsadóknak számos új területen kell biztosítaniuk a gazdálkodók naprakészségét. Ezek egyike az innováció. A Bizottság elsősorban a szaktanácsadókban látja a lehetőségét annak, hogy segítsék az Európai Innovációs Partnerség (EIP) operatív csoportjainak létrejöttét és a projektek megvalósítását. A tervek szerint ebben tud majd segíteni az alakulóban lévő innovációt és digitalizációt támogató KAP hálózati egység, melynek célja, hogy megtalálja és képessé tegye az erre nyitott szaktanácsadókat a fenti feladatra. Ehhez a támogató egység a NAK-kal együttműködésében innovációs képzéseket biztosít, valamint naprakész információkat a hazai és nemzetközi innovációs pályázati lehetőségekről, tudásátadási, kapcsolatteremtési eseményekről.

A rendezvény műhelymunka szekciójának a célja az volt, hogy a szaktanácsadók kis csoportokban beszélgessenek arról, hogy milyen napi szintű kihívásokkal néznek szembe munkájuk során, valamint, hogy milyen jellegű változtatásokra lenne szükségük annak érdekében, hogy a munkavégzésük hatékonyabb és eredményesebb legyen. A műhelymunka eredményeként számos konkrét módosítási és általános rendszert építő javaslat is megfogalmazódott. Ilyenek voltak például a vármegyei szaktanácsadói klubok kialakítása, a NAK gyakran ismételt kérdéseinek menedzselése és rendszeres frissítése a pályázati felhívások, előírások vonatkozásában vagy a szaktanácsadói felelősségbiztosítási konstrukció kialakítása. A szaktanácsadó kollégák által összegyűjtött 3 oldalas javaslatcsomagot a szervezők eljuttatják a NAK és AM munkatársainak. A szaktanácsadóktól számos pozitív visszajelzés érkezett a rendezvényről, így a szervezők biztosak a folytatásában.

Forrás: aki.gov.hu