Hamarosan indul a nyári diákmunka-program

Bértámogatást kaphatnak a mezőgazdaságban és erdőgazdálkodásban működő vállalkozások.

2024. június 17-től meghirdetésre kerül a „Nyári diákmunka 2024.” munkaerőpiaci program – olvasható a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat portálján. A munkáltatónak nyújtott bértámogatás összege szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként 244 500 Ft, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 200 100 Ft lehet.

A diákok 2024. június 17-től regisztrálhatják magukat a programra, és a munkáltatók támogatási kérelmeiket a 2024. július 1. – 2024. augusztus 31. közötti időtartamban kezdődő és befejeződő, határozott idejű foglalkoztatás vonatkozásában nyújthatják be a székhely, telephely, vagy a munkavégzés helye szerint területileg illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatalhoz.

A kapcsolódó Hirdetményben olvasható, hogy az erdő- és mezőgazdasági szektorokban a program keretében a munkaadók számára a célcsoportba tartozó személyek munkaviszonyban történő alkalmazása esetén legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható. Bértámogatásként a munkabér összegének 75 %-a kerül megtérítésre, legfeljebb 2 hónap időtartamra.

A turizmussal, a vendéglátással, a mezőgazdasági termékek feldolgozásával és forgalmazásával, valamint az erdőgazdálkodással foglalkozó vállalkozásoknak nyújtott támogatás az (EU) 2023/2831 bizottsági rendelet) 3. cikke szerinti csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül. A mezőgazdasági termékek feldolgozásával és forgalmazásával foglalkozó vállalkozások támogatása abban az esetben nyújtható az (EU) 2023/2831 bizottsági rendelet szerinti csekély összegű (de minimis) támogatás, amennyiben a vállalkozás tevékenysége nem tartozik az (EU) 2023/2831 bizottsági rendelet 1. cikk (1) bekezdés d) pontja szerinti tilalom hatálya alá.

NAK / Pető Krisztina

Forrás: nak.hu