Termékpiaci törvény: megújult alapokra helyezi a termelők és a termeltetők közötti kapcsolatot

A NAK és az AM újabb kiadvánnyal segíti a termelőket, hogy élni tudjanak a jogszabály nyújtotta lehetőséggel.

Az idén több ponton is módosult a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló törvény. Az új szabályozás javítja a termelők felvásárlókkal szembeni pozícióját és a jogi eszközökkel erősebb védelmet biztosít számukra. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium szakmai tájékoztatóval segíti az érintettek eligazodását a törvénymódosítás kapcsán.

Idén tavasszal több ponton is változott a mezőgazdasági termékpiacok szervezéséről szóló törvény, a módosítások célja, hogy javítsa a termelők pozícióját az értékesítési láncban és jogi eszközökkel biztosítson erősebb védelmet számukra.

A szerződéskötésre, adatszolgáltatásra és versenyjogi szabályozásra vonatkozó elemek arra hivatottak, hogy megfelelő keretet biztosítsanak az ágazati szereplők számára az integráltabb és szervezettebb működéshez.

A termékpiaci törvény szabályozza a termékértékesítési megállapodásokat: a betakarítás előtti szerződéseket, a kötelezően írásba foglalt szerződéseket, a friss, illetve gyorsan romló mezőgazdasági és élelmiszeripari termék vonatkozásában előírt kötelező szerződésekre vonatkozó szabályokat, valamint a termeltetői szerződéseket is.

A zöldség-gyümölcs, sertés és baromfi ágazati szerződésekben, valamint a vállalkozási típusú szerződésekben kockázatmegosztási rendelkezéseket kell elfogadni a feleknek, annak érdekében, hogy az értékláncbeli kockázatok arányosan kerüljenek megosztásra.

Ezentúl bírsággal sújtható a késedelmes fizetés, valamint lehetővé válik annak a szereplőnek a foglalkozástól való eltiltása is, aki a termelőknek nem fizeti meg a termék árát.

A törvénymódosítás az önkéntesen alkalmazható termeltetői szerződések bevezetésével megújult alapokra helyezi a termelők és a termeltetők közötti kapcsolatot, ezzel pedig egységesebb feltételeket, stabilabb, szabályozottabb és kiszámíthatóbb viszonyokat teremt. A legtöbb módosítás 2025. január 1-jétől lép életbe, hogy az érintett szereplők számára a szükséges felkészülési idő rendelkezésre álljon – olvasható a közleményben.

Annak érdekében, hogy a piaci szereplők minél gördülékenyebben tudjanak alkalmazkodni a változásokhoz, a termelők pedig élni tudjanak a jogszabály nyújtotta lehetőséggel, az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiadványt készített, amely erre a LINKRE kattintva érhető el.

Forrás: agroinform.hu