Alig csökken az agrárbüdzsé, de a játékszabályok bizonytalanok

A vártnál is enyhébb lehet az egy hektárt érintő forráselvonás, viszont a pontos játékszabályokat még nem ismerjük. Kulcsfontosságú, hogy meghúznak-e egy üzemenkénti maximális kifizetési határt, vagy a növekvő hektárszámmal arányosan csökken a területalapú támogatás. A méretkorlátozás pontos módja az egyik legérdekesebb kérdés az új agrárpolitikában.

Az unió két legnagyobb kiadási tételében, a Közös Agrárpolitika (KAP) és a kohéziós alapok terén Günther Öttinger pénzügyi biztos csak enyhe csökkentést javasolt ma Brüsszelben. A bemutatott pénzügyi javaslat szerint a KAP mindössze 5 százalékkal karcsúsodna, ezen belül is az első pillér, azaz a közvetlen kifizetések mindössze 4 százalékos mínuszt szenvednének el. A kohéziós politikára 7 százalékkal jutna kevesebb forrás.

A csökkentések oka Nagy-Britannia távozása az unióból, ami hozzávetőleg 12 milliárd eurót von ki a közös büdzséből. Eközben a kiadási oldalon olyan többletigények léptek fel, mint a külső határok védelme, a kutatás vagy a generációváltás fokozott ösztönzése. A pénzügyi biztos javaslata a 2021-2027-es ciklusra vonatkozóan összesen 1,135 milliárd euróval számol, ami az EU tagállamok összjövedelmének 1,11 százalékát teszi ki. Ebből a Közös Agrárpolitikára  és vidékfejlesztésre 365 milliárd euró jutna, vagyis a költségvetés egyharmada alá esne a mezőgazdaság támogatása.

(Forrás: Agrárszektor)