Műtrágyaár robbanás: Beszélhetünk egyáltalán nyereséges termelésről?

Az intenzív növénytermesztéshez egyre több műtrágya kell, ami nagy gondot jelenthet a termelőknek a műtrágyák árának példátlan emelkedése miatt.

Németországban a kalcium-ammónium-nitrát műtrágya ára egy év alatt képest a háromszorosára (tonnánként mintegy 600 euróra) szökött fel, és a kontinens szinte minden országában példa nélküli emelkedés következett be a műtrágyák és az energia áraiban, miközben az intenzív növénytermesztéshez egyre több műtrágyára van szükség.

A többletköltségeket kénytelenek a növények árába bekalkulálni

Az agrarheute.com hírportál cikke szerint 2021 novemberében a gázárak átmeneti csökkenése alapján a műtrágya árak megálltak, de hamarosan újra emelkedni kezdtek. Ez azt jelenti, hogy a gazdák a növényeik árába kénytelenek bekalkulálni a drágább műtrágyák többletköltségeit.

A búza termelési költségei huszonegy százalékkal emelkedhetnek

Az Agritel, nemzetközi szaktanácsadó cég munkatársa, Isaure Perrot szerint a francia búza termelési költségei a 2022/23. évi kampány során várhatóan 21 százalékkal emelkednek. Franciaország búzatermesztői szára így az eddig tonnánként 193 – 205 euró áron kínált a búza ára mostantól azonban csak 230 – 239 euróra lehet elfogadható (minimális nyereséget tartalmazó), amit viszont a piac aligha fog tudni elfogadni.

Franciaországban a búza termelési költségei várhatóan 21 százalékkal emelkednek — fotó: pixabay.com

Bizonyos növényekből hiány keletkezhet

A növénytermesztők közül sokan csökkentik a nagyadagú műtrágyázást igénylő növények vetésterületét, ami zavarokat kelthet a nemzetközi piacokon, és bizonyos növényekből hiányt teremthet, a hiány pedig újabb áremelkedésekhez és torzulásokhoz vezethet.

Mindezek alapján felmerül a kérdés, hogy ilyen műtrágya árak mellett lehet-e még észszerű és nyereséges növénytermesztést folytatni, és meg lehet-e akadályozni az áremelkedéseknek az élelmiszerek áraiba való begyűrűződését.

Forrás: agroinform.hu