Gyepen gazdálkodsz? Most figyelj!

A NAK kér minden gazdálkodót, aki legelőn, réten, kaszálón, Natura 2000-es vagy nem védett területen gazdálkodik töltse ki az online kérdőívet!

A MÁSZ-NAK Gyepgazdálkodási Munkacsoport országos online felmérést indított, amelynek az a célja, hogy az állattartók legeltetési és gyepgazdálkodási gyakorlatáról valós képet kapjanak.

Ezek az információk az Agrárminisztérium szakmapolitikai döntéseinek előkészítésében, a gyeppel kapcsolatos támogatáspolitika kialakításában komoly segítséget jelentenek, ezért rendkívül fontos, hogy minél több gazdálkodó szolgáltasson adatokat, és azok valósak legyenek – olvasható a nak.hu hírében.

Az állattartók legeltetési és gyepgazdálkodási gyakorlatáról szeretnének valós képet kapni — fotó: pixabay.com

A kérdőív anonim módon tölthető ki

A kérdőív itt érhető el: https://www.surveymonkey.com/r/gyep

A kérdőív kitöltésével a gazdák anonim módon adhatnak tájékoztatást:

  • a gyepművelési és -ápolási gyakorlatukról: fogasolás, trágyázás, gyomszabályozó és tisztító kaszálás, szárzúzás, felülvetéses gyepjavítás, gyepszellőztetés, talajlazítás,
  • valamint a gyephasznosítási gyakorlatukról: állatsűrűség, legelőterhelés, legeltetési mód, kaszálás gyakorisága stb. gyakorlatukról.

A kiértékelést követően a legfontosabb következtetéseket publikálni fogják, többek között a Magyar Állattenyésztők Lapjában, valamint az online felületeiken.

A kapott eredményeket felhasználják a gyeptípusok/termőhelyi adottságok szerinti technológiai javaslatok kidolgozásához is. Minél többen fogják kitölteni a kérdőívet, annál nagyobb esélyt tudnak adni egy gazdabarát gyepstratégia és támogatási rendszer megalkotásához.

A felmérés hátteréről

A biodiverzitás fenntartásában a gyepek kulcsszerepet játszanak, emellett a vadon élő és az ember által tenyésztett, legelőn tartott állatok élőhelyeként és egyben takarmánybázisaként is funkcionálnak. A gyepek megőrzése alapvető érdekünk nemcsak természetvédelmi, hanem állattenyésztési szempontból is.

Hosszabb távon fenntarthatatlan a biomassza folyamatos kivonása a gyepekről, a legelő állatoktól származó érett trágya visszajuttatásának tiltása mellett.  Ezzel is magyarázható, hogy a pannon gyepek degradálódása, tápanyag-szolgáltató és termőképességének romlása nem állt meg, és a sokszor ésszerűtlen korlátozások miatt a legeltetéses állattartók komoly károkat szenvedtek el.

Gyepstratégia megalkotására van szükség

Napjainkig nem készült olyan országos gyepadatbázis, amely a hazánk területén található gyepek potenciális hozamáról, botanikai összetételéről, minőségéről tartalmazna átfogó ismeretanyagot.

Az átfogó gyepfelmérés és az ebből kialakított adatbázis lehet a gyepstratégia megalkotásának, továbbá a természetvédelmi és állattenyésztési szempontok közös nevezőre hozásának kiindulópontja, amely a MePAR-ba is beilleszthető.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) közösen alapos előkészítő munka után megállapodott az Agrárminisztériummal, hogy a MÁSZ–NAK Gyepgazdálkodási Munkacsoportja egy pilot projektet indít. Ennek keretében végeznek széles körű felmérést a hazai gyepek botanikai összetételéről, állapotáról, a gyepkezelési és legeltetési  gyakorlatokról.

A Hazai gyepek és a gyepgazdálkodás állapotának felmérése (AKGF-119-1-20219) című projekt megvalósítását az Agrárminisztérium 68 millió forinttal támogatja – írja a nak.hu.

Forrás: agroinform.hu