Kiemelt szerep hárul a nőkre a családi gazdaságok összetartásában és zökkenőmentes átadásában

A családi gazdálkodás generációs megújulásának kulcsa a nők kezében van.

A női gazdálkodók lehetőségeiről és a közös agrárpolitikáról adott elő Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a TalentA Magyarország 2021 oktatási és támogatási programjának záróeseményén, Budapesten.

Fontos, hogy a mezőgazdasági vállalkozók társadalmilag megbecsültek legyenek

2020-ban a kormány úgy döntött, hogy jelentős forrásokkal támogatja a vidéket és az agráriumot. Az Agrárminisztérium megalkotta a Megújuló vidék, megújuló agrárium programot, amelyben meghatározta az évtized végére elérendő célokat.

A helyettes államtitkár szavai szerint fontos, hogy a mezőgazdasági vállalkozók társadalmilag megbecsültek legyenek, vonzó környezetben éljenek, technológiailag és tudásban felkészültek legyenek, valamint minőségi élelmiszert állítsanak elő úgy, hogy közben a természeti erőforrásainkat is óvják.

Az Agrárminisztérium négy fejlesztési területet jelölt ki

Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kijelentette: a kibővült támogatásai lehetőségek nagyobb szakpolitikai felelősséget is jelentenek, ezért az Agrárminisztérium négy fejlesztési területet jelölt ki: a gazdasági fejlődést, a minőségi élelmiszer előállítást, a zöld jövőt és a megújuló vidéket.

A program és célrendszer egybeesik az új közös agrárpolitika elveivel is – tette hozzá Juhász Anikó.

A megújuló vidék fejlesztési területen három mutató javulását vállaltuk: a vidéki elvándorlás megállítását, a generációs megújulás elősegítését, valamint a termelők tudásának és képzettségének növelését „– egészítette ki.

Az idősebb korosztályban magasabb a gazdálkodó nők aránya

Rátérve a megújuló vidék fejlesztési terület női kérdéseire Juhász Anikó kiemelte, hogy a rendszerváltás óta ez az első, előzmények nélküli generációs megújulási időszak, így a családi gazdaságok összetartásában és zökkenőmentes átadásában a nőkre kiemelt szerep hárul. Sajnos sokszor már csak a családi gazdaság vezetőjének halála után kerül sor a gazdaságok átvételére, ezért nem véletlen, hogy az idősebb korosztályban magasabb a gazdálkodó nők aránya.

A helyzet megoldásának kulcsa a családi gazdaságok tudatos felépítése és előre tervezett átadása

„Ennek érdekében átfogó generációs megújulási szakpolitikai intézkedéscsomagot készítettünk elő. Első lépésként – az elmúlt két évben – két törvényt alkottunk meg: a családi gazdálkodókról szóló törvény segíti az átgondolt közös gazdaságépítést, kedvezőbb adózási feltételekkel ösztönözve azt, míg a gazdaságátadásról szóló törvény az előretervezett generációváltásra biztosít egyszerűsített lehetőséget.”

A jó szakpolitikának a jogi feltételek mellett a másik kiemelten fontos eleme a célzott támogatáspolitika. Ezzel kapcsolatban a helyettes államtitkár a támogatásokkal kifejtette, hogy 2021-22-ben közel annyi forrás költhető a mezőgazdaságra és vidékre mint az előző 7 évben és ennek megfelelően jóval több forrás jut 2027-ig is. „Ez óriási lehetőség, amivel jól kell tudni élni „- szögezte le.

A rendezvényen felhívta a figyelmet a májustól elérhető kisüzemi támogatási formára, valamint arra, hogy 2023-tól a jelenleginél is több intézkedéssel szeretnék szolgálni a generációs megújulást, mind az induló fiatal gazda, mind a gazdaságátvevő, mind a gazdaságátadó családi gazdálkodót támogatva.

Forrás: agroinform.hu