Az állati melléktermékek átadása és ártalmatlanítása nem változik júliustól

A Nébih felhívja az élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó tevékenységet folytatók figyelmét, hogy esetükben július 1-jét követően is a megszokott módon zajlik az állati melléktermékek kezelése, átadása. A MOL-MOHU által elnyert koncesszió hatálya ugyanis a keletkező állati melléktermékekre nem terjed ki.

2023. július 1-jétől 35 évig a MOL-MOHU felel a magyarországi települési hulladék gyűjtéséért és kezeléséért.  Az új szabályozás azonban nem érinti a nagylétszámú állattartó telepek, a vágóhidak, az élelmiszer-előállítók, valamint a kereskedelmi és vendéglátóipari egységek esetében az állati melléktermékek – azaz a nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű anyagok – kezelését, az ugyanis nem része a koncessziónak. Az érintett élelmiszerlánc-szereplőknek a továbbiakban is a hatóság által engedélyezett szállítók és üzemeltetők részére kell átadniuk a keletkező mellékterméket.

A témában további információk olvashatóak cikkükben: https://portal.nebih.gov.hu/-/tajekoztatas-az-allati-mellektermekek-osszegyujtesenek-szabalyairol

Forrás: portal.nebih.gov.hu