Jól járhatnak ezek az agrárcégek: ők kaphatják olcsóbban az áramot júliustól

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői Kormányinfón több gazdaságvédelmi intézkedést is bejelentett. Ezek közül az egyik a magyar kis- és közepes vállalkozások számára nyújtott könnyítés az áramszerződéseknél. Ahogy a miniszter fogalmazott, a kormány 2023. július 1-től nettó 200 euró/MWh árszint mellett árplafont vezet be a fix áras áramszerződéseknél három ágazatban (feldolgozóipar, szálláshelyszolgáltatás, raktározás-szállítás). Ez pedig több, mint 5 ezer céget fog érinteni, és a program 40 milliárd forintba fog kerülni kerül.

A Magyar Közlönyben még aznap este megjelent kormányrendeletből az is kiderült, hogy a program automatikus lesz majd, az állami költségvetési forrásból a kormány a 200 euró feletti részt az energiaszolgáltatók felé ki fogja egészíteni. Az ügyfeleknek tehát – valószínűleg nem lesz semmi dolguk, az energiaszolgáltatók fogják módosítani a díjszabásukat, a különbözetet pedig az állam fogja kifizetni. Az MVM már jelezte is, hogy így fog eljárni – írta meg a Portfolio.

De kiket is érint ténylegesen a könnyítés?

A kormányrendeletből azt is megtudhattuk, hogy azokra a kis- és középvállalkozásokra vonatkozik, amelyek főtevékenységeként a feldolgozóipar esetében a TEÁOR 10-33 és ennek megfelelő ÖVTJ tevékenységek, a raktározást, szállítást kiegészítő tevékenységnél pedig a TEÁOR 52 és ennek megfelelő ÖVTJ tevékenységek vannak feltüntetve. De melyek is ezek a tevékenységek ténylegesen?

A feldolgozóipari tevékenységeken belül az Élelmiszergyártás (TEÁOR 10) alá a következő tevékenységek tartoznak:Húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása (101)Halfeldolgozás, -tartósítás (102)Gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás (103)Növényi, állati olaj gyártása (104)Tejfeldolgozás (105)Malomipari termék, keményítő gyártása (106)Pékáru, tésztafélék gyártása (107)Egyéb élelmiszer gyártása (108)Takarmány gyártása (109)

A feldolgozóipari tevékenységeken belül az Italgyártás (TEÁOR 11) alá a következő tevékenységek tartoznak:
  • Desztillált szeszes ital gyártása (1101)Szőlőbor termelése (1102)Gyümölcsbor termelése (1103)Egyéb nem desztillált, erjesztett ital gyártása (1104)Sörgyártás (1105)Malátagyártás (1106)Üdítőital, ásványvíz gyártása (1107)
  • A feldolgozóipari tevékenységeken belül a Dohánytermék gyártása (TEÁOR 12) alá a következő tevékenységek tartoznak:
  • Dohánytermék gyártása (1200)
  • A raktározás, szállítást kiegészítő tevékenységeken (TEÁOR 52) belül a következő tevékenységek tartoznak:
  • Raktározás, tárolás (521)Szállítást kiegészítő tevékenység (522)
  • A raktározás, tárolás alá tartozik a gabonafélék tárolása, gabonasiló üzemeltetése, a tárolóhely üzemeltetése jövedéki termékek (dohánytermék, alkoholtermék, stb.), tárolása, raktározása, valamint a hűtőházban történő tárolás és raktározás. Ehhez a tevékenységhez tartozik a hűtött, fagyasztott áru – beleértve a romlandó élelmiszert – tárolása és raktározása, valamint a gyorsfagyasztás.

    Címlapkép: Getty Images

    Forrás: agrarszektor.hu