Folytatódott a lejtmenet a terménypiacokon pénteken

Árcsökkenésekkel fejeződött be a heti kereskedés pénteken a terménypiacokon. Chicagóban a búza 1,1 százalékkal, a kukorica 2,1 százalékkal, a szójabab pedig 1 százalékkal lett olcsóbb. A repce 0,8 százalékos áremelkedése kivételt jelentett. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A szójabab piacán az árak a nap folyamán csökkenő tendenciát mutattak, a kukorica és a búza határidős árszintje is nyomás alatt volt. A gabonapiacokon az ismét javuló időjárási előrejelzéseket és a befektetési alapok aktív eladásait figyelték a befektetők. Az időjárás kedvezőnek tűnik erre a hétvégére és a jövő hét elejére, mielőtt visszatérne a meleg idő.

A kukorica piacán mindkét oldalon kereskedtek, ám végül mínuszban zárt a kurzus. A kereskedési nap elején az árak meredeken alacsonyabbak voltak.  

Az amerikai szárazságfigyelő szolgálat frissítése kimutatta, hogy a kukoricatermés 59 százalékát érinti az aszály, a szójabab termőterületének 53 százalékát és a tavaszi búza 43 százalékát. Ezek mindegyike magasabb, mint a múlt héten, és valószínűleg a jövő héten ismét magasabbra fognak emelkedni.

Az Egyesült Államokban azt is beárazták, hogy mi lesz az aszálytérképekkel, ha a kukoricaövezet számos részén nem esik hamarosan eső, mondta Al Kluis, a Kluis Commodity Advisors munkatársa. Az észak-dakotai tavaszi búzatermesztési körülményeket felmérő turné eredményei azt sugallják, hogy valószínűleg a tavalyi év alatti termés lehet.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) adatai szerint a kukorica, a szójabab és a búza exportértékesítése is nőtt heti alapon. Az ügynökség jelentése szerint a kukorica értékesítése a július 20-án végződő hét napban 33%-kal nőtt az előző héthez képest, 314 000 tonnára. Ez 15%-kal több az előző négyhetes átlaghoz képest. A szójabab értékesítése észrevehetően nőtt az előző héthez képest, és 73%-kal megugrott az előző négyhetes átlaghoz képest.

Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS) túlzott hőségre adott ki figyelmeztetést több államra vonatkozóan. A szabadban dolgozókat arra kérték, hogy a megerőltető tevékenységeket kora reggelre vagy estére ütemezzék át.

Európában a malmi búza 3,75 eurós mínusz után 247,75 euróba, a kukorica 1,75 eurós árcsökkenést követően 248 euróba, a repce 13,25 eurós lejtmenet hatására 419,25 euróba, a takarmánybúza pedig 3,45 angol fontos mínusz után 202,6 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Kiemelt kép: Pixabay

Forrás: agroforum.hu