64 milliárd forint jutott erre a vidékieknek szánt támogatási formára

A LEADER Program folytatódik.

A LEADER program a vidékfejlesztési támogatáspolitika egyik tartópilléreként hosszú évek óta szolgálja a vidéki Magyarország fejlődését. A Vidékfejlesztési Program lezárásához közeledve a 2014-ben kezdődött jelenlegi LEADER program is zárul, de helyét átveszi a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terven alapuló új program – ismertette Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a támogatási eszközrendszer a LEADER Helyi Akciócsoportok lelkiismeretes munkáján nyugszik, amelyek működése jelenleg is biztosított, és az Irányító Hatóság már dolg

A KAP Stratégiai Terven alapuló, vagyis a 2023 utáni LEADER program végrehajtásának első lépéseként 103 korábban is működő és 2 újonnan megalakult Helyi Akciócsoport elismerése megtörtént.

Az akciócsoportok feladata az adott kistérség vidékfejlesztési stratégiájának kialakítása, célja, hogy a kistérségekben a vidékfejlesztésre szánt uniós forrásokat a helyi közösségek bevonásával használják fel. Mind a korábban működő, mind pedig az új akciócsoportok már elkészítették a Helyi Fejlesztési Stratégiákat, melyeket az Irányító Hatóság jóváhagyott.

ozik az új időszak forrásait biztosító szabályok kialakításán.

A Vidékfejlesztési Program keretében rendelkezésre álló, vagyis még a jelenlegi ciklushoz kötődő LEADER fejlesztési források kapcsán kiemelhető, hogy 2023. november 2-ig mintegy 64 milliárd forint összegben történt kötelezettségvállalás, ami több mint 13 ezer – a legkülönbözőbb típusú fejlesztéshez kapcsolódó – támogatott kérelmet jelent.

Ez alapján a következő években országosan összesen 105 elismert Helyi Akciócsoport vehet részt a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv LEADER programjának megvalósításában, hozzájárulva a vidéki térségek további fejlődéséhez – olvasható az Agrárminisztérium sajtóközleményében.

Mire lehet pályázni a LEADER programban?

A lehetőségek attól függenek, hogy az adott Helyi Akciócsoport mit fogalmazott meg a fejlesztési stratégiájában. A stratégiát természetesen egy olyan társaság dolgozta ki, amely helyben rálát a szükségletekre, tehát jó eséllyel valóban a térségben releváns pályázati lehetőségeket fognak találni a pályázók. A több mint 20 évvel ezelőtt elindult LEADER Program keretében valósultak már meg képzések, kisebb vállalkozások eszközfejlesztései, rendezvények, falunapok, kisléptékű beruházások.

Indexkép: Shutterstock

Forrás: agroinform.hu