USA vs. EU – Nagyon más filozófia mentén támogatjuk az agráriumot

Az amerikai kongresszus mostantól 5 évig egy új mezőgazdasági törvény (Farm Bill) szerint kezeli az ágazatot. Úgy tűnik, a tengerentúli agrárpolitika homlokegyenest szembe megy az európai trenddel, amely drasztikusan csökkenti a mezőgazdasági termelők juttatásait. Így az USA-ban egy évre vetítve már csaknem háromszor több pénz jut az agrárium támogatására, mint Európában.

Amerikában hasonló arányban támogatják a mezőgazdasági biztosítások díjtételeit (2/3 támogatás, 1/3 önerő), mint Európában, de nemcsak a hozamcsökkenésekre, hanem áringadozásokra is lehet biztosítást kötni. Ezzel gyakorlatilag stabilizálni lehet a termelésből származó jövedelmet. Európában nem divat a piaci mozgásokra biztosítást kötni, az ár jövőbeni garantálására az éves szerződések és a tőzsde határidős árupiaca nyújtanak lehetőségét. Ennek oka, hogy az áresésekkel szembeni védelem árufeleslegekhez vezethet, rugalmatlanná teheti a termelést a piaci jelzésekkel szemben, végeredményben rontja a szektor versenyképességét az exportpiacokon. Napjainkban leginkább a termeléshez kötött támogatások függetlenítik az adott szektort a piaci folyamatoktól, amit rendszerint az önelletás bizonyos szintjének biztosítására vezet be egy tagállam.

A tavaly év végén elfogadott amerikai mezőgazdasági törvény (Farm Bill) – európai fogalmak szerint agrárpolitka – a mezőgazdaság minden területén növeli a támogatásokat. Megemelte a támogatott hitelkamatokat az olyan termékek előállítására mint a gabonafélék (búza, kukorica, rizs, stb.), olajos magvak (szójabab), gyapot, cukor, borsó vagy a lencse. Lehetővé teszi az árkockázatokat mérséklő biztosítási program (Price Loss Coverage) referenciárainak emelését, illetve korrigálja a fedezeti összegeket is (Agriculture Risk Coverage). Végül, de nem utolsósorban fokozza a tejtermelés jövedelembiztosítását azáltal, hogy a legkisebb termelők díjait radikálisan csökkenti (a kistermelő Amerikában 240 tehén alatti üzemet jelent). Az új Farm Bill növeli a környezetvédelem és az exporttámogatás forrásait is.
Vagyis az uniós gazdálkodók első számú versenytársa jelentősen növelte az államháztartási kiadásokat a szektorban éppen akkor, amikor az EU mezőgazdasági termelői ennek ellenkezőjével szembesülnek.

A Bizottság által javasolt Közös Agrárpolitika (KAP) költségvetése reálértéken 12%-kal csökkenhet 2021 után. Így egy évre vetítve Amerikában már csaknem háromszor több pénz jut az ágazat támogatására. Az amerikai gazdálkodók az uniós forrásokkal összevetve lényegesen védettebbek a piaci és éghajlati kockázatokkal szemben. A KAP forrásainak eddig elhanyagolhatóan kicsi részét képezte a válságkezelő alap. Ez ugyan nőni fog a következő pénzügyi ciklusban, de más filozófia mentén:
az unió elsősorban a termésbiztosítások díjtámogatása, a piaci információk megosztása és a klimatikus kockázatokat csökkentő beruházások támogatása révén képzeli el a segítségnyújtást, valamint növeli a válságkezelésre fordítható alapot.

Ami pedig a kereskedelmet illeti, nem az export támogatásával, vagy harcias vámháborúk indításával, hanem újabb, kölcsönösen előnyös egyezmények megkötésével teremt piacot. Hogy melyik filozófia segíti jobban a nemzetközi kereskedelemben való talpon maradást, azt csak a jövőben tudjuk meg. A jelenben marad a bosszankodás az amerikai farmerek zsebébe tömködött dollármilliárdok miatt.

Forrás: agrarszektor.hu