Az Európai Bizottság agrárbiztosa uniós választ ígért az elszabadult árak problémájára

Az Európai Bizottság mezőgazdaságért felelős biztosa a NAK vezetőségével egyeztetett többek között az uniós Green Deal stratégia magyar termelőket, élelmiszer-előállítókat érintő kihívásairól.

Az uniós agrárbiztos kiállt a NAK és a gazdák elé

Janusz Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdaságért felelős biztosa látogatást tett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál, ahol gazdákkal és a mintegy 400 ezer tagot képviselő kamara vezetőségével, köztük Győrffy Balázzsal, a NAK elnökével is egyeztetett az uniós Green Deal stratégia magyar termelőket, élelmiszer-előállítókat érintő kihívásairól. A biztos ezt megelőzően Dr. Nagy István agrárminiszterrel is tárgyalt.

Az egyeztetés során a nehéz kérdések is napirendre kerültek, panasz nem maradt kimondatlan, a heves vita után a teremből épp csak frissiben kilépett agrárvezetőktől elhangzottakat pedig az alábbiakban lehet összefoglalni:

Izgalmas megbeszélés – vita

Győrffy Balázs izgalmasnak nevezte a lezajlott vitát ami több témát is érintett. Az Uniós KAP (Közös Agrár Politika) reformjának elmondása szerint meghatározó momentuma a benyújtott magyar terv. Beszámolójában kitért rá, hogy az agrárbiztos konstruktív tárgyalásokat ígért. A vita során a gazdálkodók is kifejezték aggodalmukat és a jelenlegi formájában számukra elfogadhatatlan program újragondolását kérték. Szó esett a sertéshelyzetről, melyet magyar szemüvegen keresztül nézve tárgyaltak meg, megemlítve több súlyos problémát, melyekkel az ágazat küzd. Sorra került a vízgazdálkodás, melyben szintén előrelépésre van szükség.

Győrffy Balázs kiemelte az állattenyésztés megbélyegzését, melyet az EU-ban zajló folyamatnak nevezett, külön kitérve a fogyasztás-népszerűsítő programokra, melyek a vörös húsok elutasítása köré épülnek fel.

„Ezek tudományos megalapozottság nélküli programok – mondta és hozzátette: közösen kell harcolnunk az állattenyésztés megbélyegzése ellen.”

„A klímaváltozás elleni harcban is bűnbaknak láttatják a mezőgazdaságot és ez ellen is harcolni kell” – zárta expozéját az elnök, hozzátéve, hogy írásbeli választ is várnak a biztos hivatalától az idő hiányában fel nem tett kérdésekre.

Janusz Wojciechowski megköszönte a magyar mezőgazdaság résztvevőinek az elmúlt két járványév alatti helytállásukat, mikor a válságok alatt többek között a magyar gazdák miatt nem tört ki komolyabb élelmiszerválság a kontinensen. Kép: Justin Viktor

Válság válság után: járványévekre háborús idők

Janusz Wojciechowski az Európai Bizottság mezőgazdaságért felelős lengyel biztosa is elégedett volt a  találkozóval, elmondta, nagy szükség volt a beszélgetésre. Megköszönte a magyar mezőgazdaság résztvevőinek az elmúlt két járványév alatti helytállásukat, mikor több válság is begyűrűzött Európába, és többek között a magyar gazdák miatt nem tört ki komolyabb élelmiszerválság a kontinensen.

A köszönetnyilvánítás után a ma nagy kihívásának a mindkettőnkkel szomszédos országban zajló háborút nevezte. Kihangsúlyozta, hogy Oroszország agressziója Ukrajna ellen teljesen új helyzetet teremtett a világban és ismételten megköszönte a magyar társadalomnak a szolidaritást a megtámadott Ukrajnával szemben és azt is, hogy segítjük a menekülteket. A helyzetet jelentős kihívásként értékelte a mezőgazdaság számára:

„Fejre állt a világ, leállt a kereskedelem, és egy ilyen helyzet a szomszédos országokat különösen sújtja, így Magyarországot is.”

Kitért a takarmányárak rohamos növekedésére, melyet olyan jelentős problémának nevezett, amire az EP hamarosan ideiglenes jelleggel rövidtávú megoldásokat vezethet be. Kép: Justin Viktor

Európai Zöld Megállapodás

Természetesen a Green Dealról, vagyis az Európai Zöld Megállapodásról is szó esett. Ez egy politikai döntés – summázta Wojciechowski. Az igazi alapja mindennek az a stratégiai terv lesz, ami a magyar mezőgazdaságot is meghatározza majd.

„Magyarország határidőre benyújtotta ezt a tervet, ami határidőre el lesz fogadva és be lesz vezetve – fejezte ki reményét a biztos.”

Az, hogy mi lesz a sorsa a KAP-hoz javasolt hazai módosításoknak és a tárgyalások után ezeket elfogadják-e, még nyitott kérdés. Egyszerűen nincs tökéletes terv, minden tervet módosítani kell, és a magyar mezőgazdaságnak ez jót fog tenni- vélte a lengyel szakpolitikus. Beszámolt arról is, hogy a mai találkozónak kiemelt témát adtak a sertéstenyésztők által elmondottak, és itt európai szintű problémáról van szó. Külön említette az afrikai sertéspestist (ASP). Kitért a takarmányárak rohamos növekedésére, melyet olyan jelentős problémának nevezett, amire az EP hamarosan ideiglenes jelleggel rövidtávú megoldásokat vezethet be.

„Megtervezhetik a hús tárolását például – említett egy konkrétumot.”

Beszámolt arról is, hogy a mai találkozónak kiemelt témát adtak a sertéstenyésztők által elmondottak, és itt európai szintű problémáról van szó. Külön említette az afrikai sertéspestist (ASP) és kitért a takarmányárak rohamos növekedésére is. Kép: Pixabay

Reflexiós ülések

Már a jövő héten a szakértők és érdekeltek részvételével gondolkodtatónak szánt, úgynevezett reflexiós ülések lesznek, mivel válság válságot követ és egyre romlik a helyzet – ígérte Wojciechowski. Ő is kitért az állattenyésztés problémáira, melyek közül a magyar agrárvezetővel szemben azt látta a legfontosabbnak megemlíteni, hogy az ágazat a nagyobb ipari komplexumok felé koncentrálódik, az állattenyésztők számukat tekintve egyre kevesebben vannak a piacon, ezért ennek az ágazatnak a jövőjére sürgős megoldást kell találni.

Végül rátért azokra a kérdésekre, melyek nem csupán az agrárágazatot, de egész Európát foglalkoztatják. Ide sorolta a gázárak növekedését, ami miatt a növényvédő szerek ára is nagyon megugrott. Ígéretet tett rá, hogy a jövő héten az Európai Bizottság egy olyan csomagot vezet majd be, ami választ adhat az árak gyors növekedésének problémájára.

„Ezt a csomagot külön kiemelte, mint olyan eszközt, amivel minden ország az EU jogrendszerének keretein belül megvizsgálhatja, hogy hogyan tudja támogatni vele a saját mezőgazdaságát. Az ezek után elkészített tervek jóváhagyását nem húzzák majd el – hangzott egy újabb ígéret – az már az idei év első félévének végére megtörténhet.”

Mindenki azt KAP, amit csak szeretne

„Maga a megreformált agrárpolitika egyébként 2023 január elsejével léphet életbe. Most gyakorlatilag az új költségvetés forrásait költjük, de még a régi rendszerben. Átmeneti időszak van” – fogalmazott. A KAP-ot egy nagy kosárhoz hasonlította, ami tele van igényekkel és lehetőségekkel és erre nézvést is elhangzott a „minden tagország maga válogathat majd belőle” kecsegtető lehetőség ígérete.

Jelenleg meg kell állítani a mezőgazdasági kis és közepes vállalkozások (kkv-k) tönkremenetelét és a nagyobb ipari központokba irányuló szektoriális koncentrálódást, nem utolsó sorban azért, hogy „a fiatalok ne hagyják itt a mezőgazdaságot!” – figyelmeztetett Wojciechowski biztos.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy minél jobb minőségű élelmiszerre van szükség, de ez nem probléma, hiszen az Európai Unió termeli meg a világ legjobb minőségű élelmiszerét. Ebben az irányban kell tovább menni – mutatott rá, és mondandóját egy szívet melengető Hungarikummal zárta:

„Magyarország különösen jó helyzetben van, hiszen 420 ezer családi vállalkozás van az agráriumban. Őket kell támogatni és megerősíteni!”

Forrás: agroinform.hu