Ezen is múlik, hogy megérkezik-e a támogatás

Megjelent a Nitrát gazdálkodói kézikönyv. Bizonyos környezetvédelmi előírásokat be kell tartani az agrártámogatások igénybevételéhez.

Nitrát Gazdálkodói Kézikönyv a hazai nitrátrendeletben megfogalmazott környezetvédelmi előírásokat ismerteti, mely előírások számos támogatási rendszer alapkövetelményeihez is szorosan kapcsolódnak – írja a NAK.

A nitrogén nagy koncentrációban környezetünk állapotára negatívan hathat

Az agrártámogatások igénybevételének alapvető feltétele bizonyos környezetvédelmi előírások betartása. Ezek a szabályok vonatkoznak többek között a környezet, a talaj és a vizek védelmére .

nitrogén létfontosságú tápanyag, de nagy koncentrációban negatívan hathat környezetünk állapotára, például a talajvíz nitrátszennyezése, a felszíni vizeink eutrofizációja révén.

Nemcsak a környezeti károkozás veszélye miatt kedvezőtlen a túlzott dózisok alkalmazása, hanem gazdasági okokból is, hiszen többletkiadást jelent a gazdálkodó számára, ha a növények tápanyagigényét meghaladó mennyiségben a kijuttatott tápanyag veszendőbe megy.

A kézikönyv hasznos információkat tartalmaz

A kézikönyv kifejezetten hasznos azok számára, akik a gazdálkodást nitrátérzékennyé nyilvánított területen végzik, illetve a nitrátrendelet előírásainak betartását is vállalták a támogatásaikért cserébe.

NAK kézikönyve a környezetvédelmi teendők vonatkozásában valamennyi mezőgazdasági tevékenységet folytatónak és a rendelet alapján adatszolgáltatásra kötelezetteknek is iránymutatást ad.

A szakemberek bíznak abban, hogy a Nitrát Gazdálkodói Kézikönyv segítségül szolgál a gazdálkodók számára, hogy a lehető legtöbb információ birtokában, sikeresen tudjanak megfelelni a gazdaságukra vonatkozó követelményeknek. Amennyiben bármilyen kérdés merülne fel, a NAK falugazdászai, illetve szaktanácsadói mindenben segítenek az érintetteknek.

Forrás: agroinform.hu