A kőolaj drágulása húzta magával a kukorica árát

Amerikában emelkedtek, Európában csökkentek a terményárak a csütörtöki kereskedési napon. Chicagóban a búza 2,4 százalékkal, a kukorica 2,7 százalékkal, a szójabab pedig 0,5 százalékkal drágult, a repce 1 százalékos árcsökkenése kivételt jelentett. Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a kukorica kurzusa stagnált.

Naomi Blohm, a Total Farm Marketing vezető piaci tanácsadója szerint a kukorica drágulásának a kereskedésben főleg technikai alapú okai voltak.

„Emellett meg nem erősített pletykák keringtek arról, hogy Kína kukoricavásárlási érdeklődést mutatott az Egyesült Államok csendes-óceáni északnyugati részének kukoricája iránt – tette hozzá. – Úgy tűnik, hogy a befektetési alapok kilépnek az áresésre spekuláló short pozícióikból kukoricánál, mivel a nyersolaj ára folyamatosan kúszik felfelé. Végül a Nemzetközi Gabonatanács hárommillió tonnával csökkentette a világ kukoricatermésének kilátásait az Egyesült Államok és Brazília alacsonyabb termése miatt.”

Ezeken a fejleményeken túl Blohm szerint jelenleg több alapvetően pozitív tényező játszik szerepet a kukoricánál, mint például az alacsonyabb hozamok és a nagyobb exportértékesítési potenciál, mivel Brazília és Ukrajna akadályokkal küzd a gabona exportálása kapcsán, az emelkedő energiaárak és az erős etanol árrés miatt.

„A másik oldalon azonban az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) legutóbbi adatai azt mutatják, hogy a fenti pozitív hírek ellenére is a 2023/2024-es termésév végi kukoricakészletek jelentősek lehetnek” – tette hozzá.

Az USDA heti exportértékesítési jelentése szerint az október 12-ével záruló héten a kukorica, a szójabab és a búza nettó exportja a 2023/2024-es gazdasági évben a várt tartományba esett. Kukoricából 881 300 tonnát, szójababból 1 371 900 tonnát, búzából pedig 632 800 tonnát szállítottak külföldre.

Európában a malmi búza 2,25 eurós mínusz után 238,25 euróba, a kukorica az előző naphoz hasonlóan 205,25 euróba, a 11,75 eurós lejtmenet hatására 407,25 euróba, a takarmánybúza pedig 3 angol fontos mínusz után 188,3 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Kép: Pixabay

Forrás: agroforum.hu