Világszerte kilőttek a terményárak az orosz fagyok miatt

Határozott áremelkedésekkel zárult a hét a terménypiacokon. Chicagóban a búza 3,7 százalékkal, a kukorica 2,5 százalékkal, a szójabab 0,9 százalékkal, a repce pedig 4,9 százalékkal került többe, mint előző nap. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Az oroszországi gabonatermesztő régióiban a bőségesnek várt búzatermését károsító fagyok miatt a határidős árak egész nap emelkedtek. A kedvezőtlen időjárásra reagálva a SovEcon mezőgazdasági kutatócég 3,4 millió tonnával csökkentette a 2024-es orosz búzatermelésre vonatkozó kilátásait, így becslése 89,6 millió tonnára esett vissza.

Az ügynökség szerint a közelmúltban tapasztalható fagyok súlyosbították az oroszországi termésproblémákat, bár a héten elszenvedett fagyokat ez a legfrissebb előrejelzés még nem veszi figyelembe.

Rekordok jöhetnek

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) legfrissebb havi keresleti és kínálati jelentése szerint a szójabab és a kukorica termése is rekordszintet érhet el az Egyesült Államokban. Ez nem tántorította el a kereskedőket attól, hogy olyan határidős ügyleteket vásároljanak, amelyek a hét nagy részét eséssel töltötték.

Magasabb fogyasztás

A kukorica ára is megemelkedett azután, hogy az amerikai kukorica fogyasztására vonatkozó várakozásokat felfelé módosították. A megnövekedett export volt az egyik tényező, amely növelte a felhasználást. A kereskedők azt mondják, hogy bőséges kukoricakínálat áll rendelkezésre a kereslet növekedésének fedezésére.

„Az amerikai kukorica mérlege jó állapotban van” – mondta Jake Hanley, a Teucrium Trading munkatársa.

Továbblépés

Sok gabonakereskedő a brazil Conab növénytermesztési ügynökség következő, kedden esedékes keresleti és kínálati jelentésére helyezi a hangsúlyt.

A szűkösebb ellátásban reménykedő kereskedők arra számítanak, hogy egy amerikai jelentés jelentős mértékben csökkenti a várható termelést Brazíliában és Argentínában az időjárási problémák miatt, és remélik, hogy a keddi Conab-jelentés ezt alá is támasztja. Daniel Flynn, a Price Futures Group munkatársa szerint, ez a jelentés határozza majd meg a 2024-es termésszezon alaphangulatát.

Drágulás

Európában a malmi búza 4,75 eurós plusz után 249,5 euróba, a kukorica 5 eurós áremelkedést követően 207,75 euróba, a repce 6,25 eurós megugrás hatására 482 euróba, a takarmánybúza pedig 2,4 angol fontos plusz után 192,9 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Forrás: agroforum.hu