Mikrobiológiai készítmények alkalmazása és az agrár-ökológiai program

A mikrobiológiai készítmény felhasználása egy éven belül több időpontban is lehetséges.

A 2023-tól induló új KAP esetében a gazdálkodók egy éves vállalásokat tehetnek a gazdaságuk egészére az agrár-ökológiai Program (AÖP) választható gyakorlatai közül. A választható „jó gyakorlatokat” úgy kell összeállítani, hogy azok értéke elérje a 2 pontot – olvasható a nak.hu cikkében.

A mikrobiológiai készítmények alkalmazásával N-hatóanyag megkötése és a talajban lekötődött tápanyagok feltárása érhető el – fotó: pixabay.com

Mi érdemes mérlegelni?

A gyakorlatok kiválasztásánál azt érdemes mérlegelni, hogy az milyen követelményeket támaszt a megvalósítás során. Azaz:

 • üzemi szinten megvalósítható-e?
 • hatással van-e a munkafolyamatok ütemezésére?
 • a megvalósítás milyen adminisztratív terheléssel jár?
 • milyen beruházási igénnyel jár?
 • várható-e költségcsökkenés a gyakorlat alkalmazásának következtében?
 • javul-e a termelékenység a gyakorlat alkalmazásának következtében?

Az egyik ilyen lehetséges 2 pontot érő gyakorlat a következő: „A szántóterületek legalább 50 %-án mikrobiológiai készítmények alkalmazása vetés előtt, illetve vetéssel egy menetben kijuttatva és a talajba dolgozva, illetve szármaradványokra kijuttatva, majd azokat a talajba keverve.”

A mikrobiológiai készítmények alkalmazása több előnnyel is jár

A NAK tájékoztatásképpen áttekintette, hogy ezen előírás választása milyen előnnyel járhat a gazdálkodók számára.

 • Ennek a gyakorlatnak az alkalmazása a terület 50%-át érinti, de az alkalmazás következtében a gazdaság szántó területének 100%-ára igényelhető a támogatás.
 • Az alkalmazott mikrobiológiai készítmény felhasználása egy éven belül több időpontban is lehetséges: vetést megelőzően, vetéssel egy menetben és a tarlók kezelésénél így jól illeszthető a munkafolyamatokba, akár évente változtatható.
 • Mikrobiológiai készítmény kijuttatására alkalmas eszköz megléte esetén a magágykészítéssel, vetéssel vagy tarlók kezelésével egy menetben kijuttatható, így külön munkaművelet nem szükséges a kijuttatáshoz.
 • Modern készítmények alkalmazása nem igényel külön beruházást sem tárolás, sem szállítás, sem kijuttatás területén. Alacsony hektárdózis miatt könnyen szállítható, kijuttatásuk akár meglévő szántóföldi vegyszerezővel megvalósítható. Bizonyos készítmények más folyékony kijuttatást igénylő inputanyagokkal keverhetőek (pl.: folyékony műtrágyák, folyékony starter trágyák…)
 • A mikrobiológiai készítmények alkalmazásával N-hatóanyag megkötése és a talajban lekötődött tápanyagok feltárása érhető el, ezáltal termésdepresszió nélkül csökkenthető a kijuttatott műtrágyák mennyisége.
 • Szármaradványok bontása esetén gyarapítható a talajból felvehető tápanyag mennyisége, a mikrobiológiai aktivitás növelése jótékonyan hat a talajok szerkezetére, művelhetőségére, alacsonyabb gázolaj felhasználás érhető el.
 • Vetésforgónkban szereplő kevés növény miatt a talaj egyoldalúan hasznosított, a gazdanövények egymást követő visszavetése segíti a patogén szervezetek elszaporodását, ami ellen a talaj mikrobiológiai kezelésével védekezhetünk, csökkentve a káros hatású mikrobák elterjedését. Ezáltal alacsonyabb fertőzési nyomás érhető el, minek következtében csökkenthető a növényvédelmi kezelések száma.
 • Az elérni kívánt céltól függően időzíthető a kijuttatás. Amennyiben a növény táplálása, fejlődésének elősegítése, a csíranövény védelme a cél akkor a mikrobiológiai készítményt a maghoz, leendő gyökérzethez legközelebb kell kijuttatni. Ezt vetőágy készítésekor a teljes felületre kijuttatva és vetés mélységében bedolgozva vagy vetéssel egy mentben a vetőmagbarázdába csorgatva vagy a vetőmag felületére csávázva érhetjük el.
 • Amennyiben a talaj tápanyag készletének növelése, a talaj szervezetének javítása ezáltal művelhetőségének javítása és a patogének általános nyomásának elérése a cél akkor a tarlómaradványok kezelésével és a talajba dolgozásával érhető el.
Szármaradványok bontása esetén gyarapítható a talajból felvehető tápanyag mennyisége – fotó: pixabay.com

Könnyebben alkalmazkodhatunk a változó környezeti körülményekhez

A készítmény alkalmazása nem támaszt jelentős beruházási igényt, mérettől függetlenül minden gazdaságban könnyen adaptálható, az alkalmazás hatására gazdasági előnyök érhetők el. Csökkenthető a kijuttatott műtrágya mennyisége, csökkenthető a felhasznált növényvédelmi beavatkozások száma, javítható a talajok művelhetősége, csökkenthető a felhasznált gázolaj mennyisége.

S mindezen leírtak mellett most se feledjük, a talajélet regenerálásával feljavított talajszerkezet segít a vízmegőrzésben is, tehát csökkenthetjük átmenetileg a vízhiányos, vagy aszályos periódusokat, könnyebben alkalmazkodhatunk a változó környezeti körülményekhez – hívja fel a figyelmet a nak.hu

Forrás: agroinform.hu